x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nepasare - Taranul, bataia de joc a Agriculturii

Nepasare - Taranul, bataia de joc a Agriculturii

de Florina Zainescu    |    04 Noi 2006   •   00:00
Nepasare - Taranul, bataia de joc a Agriculturii

Pentru a primi de la stat o subventie de 600 de lei pentru un taur livrat la abator la sfarsitul anului trecut, un taran din Suceava este purtat pe drumuri de aproape un an. Ministerul"spune" ca in doua saptamani vor fi achitate toate restantele din 2005,asta dupa ce ministrul Flutur ne-a mintit ca nu sunt probleme cu plata subventiilor.

Gheorghe Papuc, un taran de 76 de ani dintr-un satuc din Suceava, este purtat pe drumuri si umilit de mai multe luni, pentru ca a avut "pretentia" sa ceara de la stat o subventie pentru un taur livrat la abator. La 10 decembrie 2005, el a depus la Directia Agricola Suceava toate actele necesare obtinerii acestui drept. I s-a spus ca, in maximum doua luni, aproximativ 600 de lei ii vor fi virati in contul bancar. "De atunci a inceput calvarul pentru mine: dupa nenumarate drumuri la Directia Agricola Suceava (a se lua in considerare varsta mea de 76 de ani), dupa sute de telefoane date la aceeasi unitate, mi se raspundea intotdeauna ca «nu am primit banii». La ultimul telefon dat mi s-a spus raspicat de catre o doamna de la contabilitate sa nu mai sun de atatea ori, ca oricum nu mai am nici o sansa sa mai primesc acesti bani care, pentru mine, drept sa va spun, ar insemna foarte mult", se plangea el intr-o sesizare trimisa la redactie. Trist, dar adevarat.

MINCIUNA. Contactat telefonic, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, nu s-a aratat prea impresionat de acest caz. "Probabil ca nu a indeplinit o procedura, ca nu are toate actele necesare la dosar. Trebuie sa-mi trimiteti plangerea lui, sa vedem exact despre ce e vorba , sa va dam un raspuns calificat", ne-a declarat el. Flutur a negat insa vehement ca Agricultura ar avea probleme cu plata subventiilor pentru zootehnie. Surse din minister l-au contrazis insa pe Flutur, declarand ca valoarea restantelor din 2005 pe zootehnie se ridica la vreo 7 milioane de lei noi. Aceasta datorie a aparut din cauza ca in noiembrie-decembrie 2005 a plouat cu cereri de subventii si ministerul a epuizat rapid fondurile alocate. A urmat o indelungata disputa cu Ministerul de Finante, care a refuzat sa suplimenteze bugetul pe 2006 al Agriculturii cu acesti bani, din cauza caracterului retroactiv al platilor. Dupa luni de tergiversari, in octombrie s-a luat decizia schimbarii destinatiei unor fonduri ramase necheltuite, la jumatatea lunii ministrul Flutur semnand chiar un ordin in acest sens, ne-au declarat sursele citate.

PROMISIUNE. Oricum, la sfarsitul lunii trecute, Ministerul Agriculturii ne-a informat oficial despre existenta acestui ordin si ne-a asigurat ca taranul nostru si ceilalti crescatori de animale aflati in aceeasi situatie isi vor primi in sfarsit banii. In circa doua saptamani. Agricultura s-a facut insa ca ploua cand a venit vorba despre valoarea totala si despre numarul subventiilor restante, refuzand sa ne dea aceste informatii. Oare, ascunzand aceste date, se incearca salvarea a ceea ce a mai ramas din imaginea de "ocrotitor al taranului" pe care si-o aroga Flutur?

×
Subiecte în articol: economic