Luna octombrie ne-a prins cu excedent bugetar, o premieră în politica post-decembristă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Pentru prima dată în istoria postdecembristă a României nu mai există riscul politic în anul electoral, adică economia românească nu mai riscă să derapeze ca urmare cheltuielilor mai mari pe care de regulă le înregistrează bugetul în anii alegerilor. Explicaţia este simplă: în conturile statului sunt acum mai mulţi bani, ca urmare a măsurilor luate de Guvern. “Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la autorităţile locale. Dupa cum ştiţi, banii Finanţelor sunt aici la BNR. Mă uit în fiecare dimineaţă în conturi şi văd cât de mulţi bani sunt. Nu se cheltuiesc, aşa se face că ne-a prins octombrie cu excedent bugetar, o premieră în politica post-decembristă mai ales în an electoral”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Reducerea investiţiilor publice ar putea reprezenta o disciplinare a modului de cheltuire a banului public ca rezultat al acţiunilor anticorupţie întreprinse în ultima perioadă, a mai declarat guvernatorul BNR.
"Cred că şi bătălia asta cu corupţia are rostul ei. (...) Nu e vorba numai de dreptate dar şi de eficienţă economică, se eliberează sume imense, aproape la fel de important. De asemenea, lupta împotriva evaziunii ajută concurenţa pe piaţă. Evaziunea fiscală distruge piaţa. Cei care plătesc şi sunt corecţi ies de pe piaţă", a mai adăugat Isărescu.
Finanaţarea economiei
Creditul în monedă naţională este în expansiune clară, însă finanţarea economiei reale, în special a IMM-urilor, nu este mulţumitoare, a declarat Isărescu. “Avem o expansiune clară a creditului în monedă naţională pe seama reducerii ratelor dobânzii. Se restabileşte un echilibru necesar între creditarea în lei şi valută. Înseamnă că măsurile noastre au avut efectul dorit. Stocul total de credite este încă în teritoriu negativ, dar creşterea creditării lei este mai mare decât scăderea la valută. (...) Însă, creditarea în lei pentru firme nu mă mulţumeşte", a explicat Isărescu. Acesta a explicat că finanţarea firmelor este firavă, iar cea a IMM-urilor mai rău decât firavă.
Şeful BNR a reiterat mesajul către bănci de a se apropia de clienţi. "Există acuze reciproce. Unii spun că firmele sunt subcapitalizate - şi au dreptate -, dar trebuie ajutate să se capitalizeze. (...) De partea cealaltă, că băncile au condiţii greoaie, nu fac analize corecte. Pe scurt, personal, nu sunt mulţumit... Am date din economia reală, de la talpa ţării... Este mult de lucru", a subliniat Mugur Isărescu.
Alcoolul şi tutunul se vor ieftini
BNR prognozează o ieftinire medie de 0,1% pentru alcool şi tutun, în special din accize, în timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%. În cazul carburanţilor, deşi scade acciza, se estimează o creştere a preţului internaţional al petrolului. "La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isărescu. Acesta a precizat că prognoza BNR ia în considerare metoda actuală de calcul a accizelor, cu indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013, pe care Ministerul Finanţelor nu a anunţat încă dacă o va modifica sau nu. Pentru 2015, banca centrală a revizuit în scădere cu 0,8% prognoza de inflaţie, de la 3% în august la 2,2%. Prognoza pentru finalul acestui an este de 1,5% faţă de de 2,2%, cât a fost prognozat anterior.