x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nuclearelectrica și Consorțiul Falcon au semnat Memorandumul pentru reactorul de Generație IV, Alfred

Nuclearelectrica și Consorțiul Falcon au semnat Memorandumul pentru reactorul de Generație IV, Alfred

07 Oct 2019   •   13:54
Nuclearelectrica și Consorțiul Falcon au semnat Memorandumul pentru reactorul de Generație IV, Alfred
Sursa foto: antena1

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi Consorţiul Falcon, format din Ansaldo Nucleare, ENEA şi ICN, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generaţie IV, Alfred.

Cele două părți au convenit asupra schimbului de informaţii şi date cu privire la tehnologia reactoarelor cu neutroni rapizi, folosind ca agent de răcire plumbul topit, coordonării activităţilor de cercetare, contribuţiei în natură în funcţie de expertiza şi capabilităţile fiecărei părţi, studiilor şi analizelor realizate independent de fiecare parte cu scopul optimizării acestora, precum şi planificării cadrului necesar pentru a pregăti activităţile demonstrative.

"La nivel global, sunt puţine state care dezvolta noi tehnologii nucleare, România fiind unul dintre acestea, iar proiectul Alfred fiind considerat la nivel internaţional o tehnologie promiţătoare de ultimă generaţie. Cooperarea pentru dezvoltarea acestui proiect este esenţială, iar acest Memorandum este o dovada a responsabilităţii şi implicării industriei nucleare româneşti, per total, în dezvoltarea programului nuclear şi în oferirea unei soluţii inovatoare la nivel internaţional. În anul 2018, la nivel global, energia nucleară a furnizat 2563 TWh. Dacă în locul producţiei de 2.563 TWh din nuclear, s-ar fi folosit un combustibil convenţional, s-ar fi emis 2.701 milioane tone de CO2. Este evident rolul energiei nucleare şi al dezvoltărilor tehnologice", a declarat Cosmin Ghiţă, director general SNN

Proiectul Alfred reprezintă contribuţia României la dezvoltarea reactoarelor de Generaţie IV, un proiect inovator la nivel internaţional şi o necesitate pe termen lung pentru asigurarea contribuţiei energiei nucleare la un mix energetic curat şi stabil.

Statul român este acţionarul principal al Nuclearelectrica, prin Ministerul Energiei, cu 82,49% din capitalul social, urmat de Fondul Proprietatea, cu 7,05% şi alţi acţionari - 10,45%. Componentă a SNN, sucursala CNE Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nuclearelectrica