Blocajele la plata facturilor creeaza probleme financiare firmelor. O companie din trei care activeaza pe piata din Romania are probleme cu lichiditatile, din cauza neincasarii facturilor sau a intarzierii platilor, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare a pietei Ipsos pentru grupul german EOS.
Totodata, firmele declara pierderi de aproximativ 5% din facturile emise, bani pe care nu-i mai incaseaza niciodata. "Valoarea este foarte mare comparativ cu alte tari. De exemplu, in Rusia, companiile declara pierderi in medie 0,4% din facturile emise, in Marea Britanie, aproximativ 1,5%", a declarat directorul general al EOS Romania, Georg Kovacs. In acest context, nivelul creantelor nerecuperabile este de 5,9% in segmentul B2C si 4,2% in segmentul business to business (B2B). Aceasta valoare ne se situeaza, cumulat, pe locul al treilea, dupa Grecia si Spania.
In ciuda acestor probleme, 70% dintre companiile romanesti au afirmat ca nu angajeaza specialisti in domeniul managementului creantelor si foarte putine apeleaza la prestatori de servicii externi. "Daca recesiunea va continua si anul viitor, estimam o scadere a preturilor portofoliilor de credite neperformante de la circa 8%, in prezent, la aproape 5%. In 2012 ne asteptam la o crestere a pietei de colectare creante, bazata pe achizitiile de portofolii neperformante din perioada 2010-2011, in special pentru acei jucatori care au fost activi pe partea achizitionari de credite neperformante", a declarat Kovacs. Potrivit datelor EOS, piata de colectare de creante din Romania s-a ridicat la circa 200 de milioane de lei in 2010 si a crescut in acest an cu 10%-15%. "Trendul de crestere se va mentine si in 2012 si se va ajunge la aproximativ 300 de milioane de lei", a spus el.
Acesta a adaugat ca achizitiile portofoliilor de creante in viitorul apropiat se vor concentra pe creditele garantate cu ipoteca. "Ne asteptam ca bancile sa inceapa sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca in 2012. Noi am inceput negocierile cu doua banci", a spus Kovacs.
Ce ne aduce 2012
Institutul Coface a revizuit in minus estimarea de crestere economica pentru anul 2012 de la 3% la 2%. In plus, daca va incepe o noua recesiune in zona UE, cresterea poate ajunge la numai 1%. In acesta situatie, tinta deficitului bugetar de 3% pentru anul 2012, asumata de Guvern fata de FMI, este improbabil sa fie atinsa, pentru ca a fost construita intr-un scenariu de crestere economica de 3,5%-4%. Deci, in conditiile unei cresteri economice de 2% pentru 2012, in lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, deficitul bugetar pentru anul urmator poate varia intre 4,5% si 5% din PIB. Si cum cresterea veniturilor fiscale este incerta, singura alternativa pentru atingerea deficitului asumat de 3% pentru 2012 este reprezentata de noi masuri de austeritate. Insa este putin probabil ca acestea sa fie implementate in conditiile unui nou an electoral.