x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltenia, campioana returnărilor de la bugetul de stat: câți fură dați, atâția fură luați

Oltenia, campioana returnărilor de la bugetul de stat: câți fură dați, atâția fură luați

de Adrian Stoica    |    25 Iul 2018   •   10:21
Oltenia, campioana returnărilor de la bugetul de stat: câți fură dați, atâția fură luați

La nivelul anului trecut la fiecare 100 de lei colectaţi de către  cele opt direcţiile generale regionale ale Fiscului de la intreprinderile mici şi mijloci, precum şi de la persoanele fizice, aproape 50 lei s-au întors înapoi la judeţe. Dacă scoatem din calcul regiunea Bucureşti - Ilfov, care este cel mai mare contributor la bugetul de stat, atunci suma trimisă înapoi urcă la 64 de lei. Anul trecut a fost o creştere consistentă a sumelor realocate de la bugetul de stat către judeţe comparativ cu anii trecuţi. De exemplu, la nivelul anului 2015, dintr-o 100 de lei colectaţi au fost trimişi înapoi la judeţe doar 25 de lei. Asta înseamnă că pentru judeţele odihnite, care respiră doar conectate la bugetul de stat, funcţionarea principiul solidaritatii între judeţe şi regiuni este lozul câştigător.

Eliminând din calcul Marii Contribuabili, care sunt gestionaţi de o structură separată a Fiscului, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, care include şi judeţul Ilfov, a colectat 46,2 miliarde de lei. Înapoi însă s-au mai întors doar 10,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă ceva mai puţin de 23%. La nivel naţional, Regiunea Bucureşti - Ilfov a avut şi anul trecut cel mai slab procentaj în ceea ce priveste raportul dintre banii primiţi de la bugetul de stat si banii vărsaţi sub forma de taxe si impozite.

Oltenia, campioană la întins mâna

Cei mai mulţi bani de la bugetul de stat au fost primiţi de administraţiile publice din Oltenia. Aici, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Craiova, care are în subordine judeţele Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea (Regiunea Sud - Vest), a colectat 6,84 de miliarde de lei, iar înapoi s-au întors 5,6 miliarde de lei. Practic, dintr-o 100 de lei colectaţi, administraţiilor locale li s-au returnat 82 de de lei. Regiunea Sud - Vest Oltenia este cea mai săracă din România, cu un PIB/locuitor de numai 7.195 euro anul trecut. De asemenea, tot aici a fost înregistrată şi cea mai mare rată a şomajului, de 7,3%.  

2.058 lei a fost anul trecut salariul mediu net lunar în  Regiunea Sud - Vest Oltenia, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, un salariu mai mic înregistrându-se doar în Regiunea Sud - Est.

Moldova a bătut Sudul la returnări

Topul judeţelor care primesc cei mai mulţi bani de la bugetul de stat raportat la ce colectează Fiscul de aici este completat de cele care formează Regiunea Nord - Est şi Regiunea Sud - Muntenia. În prima, formată din judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui, Bacău, Botoşani şi Neamţ,  Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi a colectat 11,1 miliarde de lei, iar de la centru s-au întors 8,7 miliarde de lei (78,37%). Din regiunea Sud - Muntenia, alcătuită din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Telorman, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ploieşti a strâns anul trecut 11,5 miliarde de lei, iar judeţele care o compun au primit înapoi 7,9 miliarde de lei (68,69%).

Regiunea Sud - Est, fără priză la Bucureşti

De cea mai puţină atenţie din partea Bucureştiului s-a bucurat anul trecut Regiunea Sud - Est, în componenţa căreia intră judeţele Vrancea, Galaţi Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa. De aici   Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi a colectat 13,37 miliarde de lei, dar de la centru s-au returnat doar 7,08 miliarde de lei (53%).

Bogaţii puşi să achite nota de plată

Motoarele economiei româneşti, regiunile  Centru ( Braşov), Vest (Timişoara) şi Nord - Vest (Cluj - Napoca), care au adus la bugetul de stat 35,34 miliarde de lei, aproape jumătate din suma colectată de direcţiile  generale regionale ale Fiscului, excepând Bucureştiul şi Ilfovul, au primit înapoi între 58% şi 61,52%.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: aur