x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Operaţiunea rebranşarea

Operaţiunea rebranşarea

17 Ian 2008   •   00:00
Operaţiunea rebranşarea

Deprecierea leului, scumpirea gazelor şi temperaturile exterioare scăzute au făcut ca centralele termice de apartament să nu mai fie rentabile pentru consumatorii casnici.

Gaze - centralele de apartament, închise de scumpiri


Deprecierea leului, scumpirea gazelor şi temperaturile exterioare scăzute au făcut ca centralele termice de apartament să nu mai fie rentabile pentru consumatorii casnici.

Încălzirea locuinţelor prin centrale termice murale a ajuns să coste dublu faţă de agentul termic livrat de regiile de termoficare. Dacă pentru Bucureşti, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) facturează consumatorilor cu 119 lei o gigacalorie, obţinerea aceleiaşi gigacalorii într-o centrală de apartament pe gaze costă 245 lei, potrivit datelor Elcen Bucureşti. “Pentru încălzirea unui apartament de două camere, consumul mediu este de 10-11 gigacalorii pe an, iar 80% din acesta se face în perioada noiembrie-martie. Ceea ce înseamnă în medie 1,6 gigacalorii pe lună, costuri cu apa caldă şi încălzirea la consumator”, ne-a precizat Marian Petrache, secretar de stat în cadrul MIRA. În plus, trecerea la încălzirea individuală mai aduce şi costuri suplimentare cu achiziţionarea centralei, cel mai ieftin model pornind de la 2.100 lei şi ajungând până la 17.000 de lei.

 

SCHIMBARE DE TREND. Dacă acum câţiva ani costurile mari îi făceau pe români să se debranşeze de la reţelele locale, acum tendinţa este în sens opus. Datele RADET, care furnizează o treime din totalul agentului termic din ţară, arată că în anul 2007 au fost înregistrate 706 cereri de debranşare şi 1.610 solicitări de reconectare la reţeaua de termoficare în Capitală. Elcen Bucureşti, cel mai mare producător de energie termică din ţară, ne-a transmis că reglementările europene îşi arată roadele, şi la acest moment preţul final la consumatori este mai mic decât preţul căldurii produse prin centrale de apartament. “Elcen a demarat un program de modernizare a tuturor centralelor prin instalarea de grupuri noi cu randamente ridicate care să îndeplinească condiţiile de eficienţă impuse prin Directiva numărul 8 a Uniunii Europene şi a condiţiilor de mediu. Pentru a nu pierde consumatorii va trebui ca preţul final să fie sub cel pe care aceştia îl pot obţine dintr-o centrală de apartament, lucru care la această dată se întâmplă”, se arată într-un comunicat al companiei.

 

ARDERI. În plus, faptul că temperaturile exterioare scăzute duc la arderea unei cantităţi mai mari de gaze pentru obţinerea aceluiaşi confort a avut ca rezultat creşterea facturilor la gaze pentru cei care utilizează centrale termice murale. Astfel, ultima majorare a preţurilor la gaze, de 3,7% şi aplicată de la 1 octombrie 2007, a avut şi ea influenţă asupra costurilor cu încălzirea. În acelaşi timp, scăderea cursului leului a făcut ca puterea de cumpărare să scadă, ceea ce a avut o altă contribuţie în creşterea numărului de reconectări la RADET.

 

Preţurile vor creşte iar

Mecanismul care influenţează factura este dat de cotaţia internaţională a petrolului, iar în perioada următoare costurile celor care utilizează centralele de apartament vor creşte. Preţul barilului de ţiţei, care se situează la peste 90 de dolari pe bursele internaţionale, a tras după el şi preţul internaţional al gazelor naturale. Astfel, preţurile anunţate de Gazprom pentru livrările efectuate în Europa au ajuns la 370 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. Ministrul Vosganian a precizat şi el la 14 ianuarie că la sfârşitul lunii se va face o majorare a tarifelor. “Preţul la gazele naturale influenţează cu aproximativ 3%-4% preţurile de consum, iar o creştere de numai o cifră nu ar trebui să fie resimţită de populaţie”, a spus el.

×
Subiecte în articol: economic apartament