Fondul social de gaze ar putea fi desfiinţat de Parlament. În luna mai Senatul a aprobat un proiect de lege prin care ordonanţa privind înfiinţarea fondului a fost respinsă, iar acum Camera Deputaţilor este cameră decizională
Fondul social de gaze ar putea fi desfiinţat de Parlament. Iniţial, Guvernul a convenit împreună cu Petrom şi Romgaz înfiinţarea acestui fond după un an şi jumătate de discuţii. În luna mai, însă, Senatul a aprobat un proiect de lege prin care ordonanţa privind înfiinţarea fondului a fost respinsă, iar acum Camera Deputaţilor este cameră decizională.
Petrom ar fi trebuit să contribuie cu 80 de milioane de lei, iar Romgaz cu 92 de milioane de lei. Banii erau destinaţi persoanelor şi familiilor cu venituri mici, iar ajutorul era separat de cel pentru încălzire. Circa 850.000 de familii beneficiază de acest ajutor, care ajungea între 10 şi 100 de lei, în funcţie de veniturile pe membru de familie.
Contribuţiile celor două companii erau benevole şi nu se scădeau din impozitul pe profit, ci erau considerate cheltuieli deductibile din baza de calcul pentru impozitul pe profit.
Pînă la începutul lunii aprilie, cele două companii alocaseră deja o sumă de 31,4 milioane de lei din totalul de 172 milioane lei aferentă perioadei februarie-martie.
Petrom şi Romgaz produc anual fiecare cîte o treime din necesarul României, adică şase miliarde de metri cubi de gaz, alte şase miliarde de metri cubi fiind importaţi.
Preţul gazelor a urcat cu 8,5% la 1 februarie, iar în prezent cei doi mari distribuitori (Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România) au anunţat că dacă Autoritatea Naţională de Reglemantare în Energie (ANRE) nu va majora preţurile cu 10% de la 1 iulie, vor avea pierderi şi există riscul de a nu putea acoperi cererea de gaze. Surse din cadrul ANRE ne-au precizat că preţul gazelor va fi mărit de la 1 iulie, iar în prezent se desfăşoară negocieri cu distribuitorii în privinţa procentului cu care gazele se vor scumpi.
Citește pe Antena3.ro