x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PE ULTIMA SUTĂ DE METRI - Finanţele globale intră în resuscitare

PE ULTIMA SUTĂ DE METRI - Finanţele globale intră în resuscitare

29 Sep 2008   •   00:00

Guvernanţii din SUA au anunţat un acord în privinţa planului de 700 de miliarde de dolari, cu puţin înainte de deschiderea pieţelor asiatice. Vestea bună ar putea da timp băncilor Wachovia şi Fortis, următorii giganţi aflaţi în pericol de faliment.



Guvernanţii din SUA au anunţat un acord în privinţa planului de 700 de miliarde de dolari, cu puţin înainte de deschiderea pieţelor asiatice. Vestea bună ar putea da timp băncilor Wachovia şi Fortis, următorii giganţi aflaţi în pericol de faliment.

Autorităţile din SUA au anunţat că au ajuns la un acord în privinţa planului de salvare de 700 de miliarde de dolari pentru companiile afectate de criza economică. Anunţul vine în disperarea de a transmite un semnal pozitiv pe pieţele asiatice ce se deschid mai devreme, astfel încât scăderile să se oprească şi să nu se transmită mai departe în bursele din SUA şi Europa.
Astfel, s-ar permite azi rezolvarea proble­melor cu care se confruntă Wachovia şi Fortis. Acestea ar putea fi următoarele victime ale turbulenţelor financiare, după ce vineri titlurile Wachovia s-au prăbuşit cu 27% pe burse, iar acţiunile Fortis a scăzut cu 20%, la minimul ultimilor 14 ani. BBC a anunţat că Marea Britanie va naţionaliza banca Bradford & Bingley.

Maratonul banilor

După îndelungi discuţii, democraţii au ajuns la un acord în privinţa planului de salvare cu republicanii, însă anumite prevederi au fost schimbate.
Cele 700 de miliarde de dolari vor fi cheltuite în trei etape. Primele 250 de miliarde vor intra în scenă în momentul în care planul este aprobat, următoarele 100 de miliarde ar putea fi cheltuite când preşedintele american decide că este nevoie, în vreme ce ultimele 350 de mili­arde de dolari vor fi subiectul discuţiilor din Congres. Pentru a proteja plătitorii de taxe, instituţiile ce vor vinde credite sau ipoteci "toxice" către stat vor trebui să garanteze că anumite procente din acţiuni şi profitul afe­rent lor vor reveni cetăţenilor. De asemenea, planul va permite cumpărarea de active peri­culoase din planurile de pensii, mici bănci sau investiţii ale autorităţilor locale. În plus, Guvernul îşi va putea folosi puterea ca deţinător al ipotecilor sau al obligaţiunilor garantate imobiliar pentru a modifica termenii contractelor şi a ajuta proprietarii care se confruntă cu probleme în plata creditelor.
Un comitet incluzându-l pe Ben Bernanke, preşedintele Fed, va superviza programul, în vreme ce managementul acestuia va fi supervizat îndeaproape de Congres.

Fiorii falimentului

BBC a anunţat că, asemănător naţionalizării Northern Rock, Guvernul britanic va prelua şi Bradford & Bingley, o bancă ce are 200 de sucursale. Banca are un portofoliu de ipoteci de 73,53 miliarde de dolari.
Fortis ar putea să fie cumpărată sau să vândă filiala ABN AMRO Olanda, pe care a cumpărat-o anul trecut. Oficialii săi vor să vândă active de 14,6 miliarde de dolari. Titlurile Fortis au scăzut cu 20% vineri, pe fondul temerilor că banca nu dispune de lichidităţi pentru a putea plăti cei 35,4 mili­arde de dolari pentru achiziţia ABN Amro Olanda. Cu 85.000 de angajaţi în lume, banca este cel mai mare angajator al Belgiei, iar aproape jumătate din populaţia de 10,5 mili­oane de oameni a Belgiei are depozite, credite sau asigurări la Fortis. De la 50 de miliarde de dolari, ţinta de anul trecut, banca a ajuns să aibă o capitalizare de doar 13 mili­arde de euro. Wachovia avea la închiderea şedinţei de vineri o capitalizare de 21,6 mili­arde de dolari. Banca a avut pierderi de 9,11 miliarde de dolari numai pe trimestrul al doilea al acestui an.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari