Costurile trecerii de la sistemul public la cel de pensii private, in cinci ani de aplicare a legislatiei, se vor ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
|
SIGURANTA. Presedintele CNPAS spune ca sistemul de pensii private ar putea fi finantat cu bani de la UE |
El a afirmat ca, introducerea sistemului de pensii private ar putea fi finantata din fondurile acordate Romaniei de UE pentru implementarea aquis-ului comunitar. "In cadrul ultimelor intalniri de la Bruxelles cu oficialii Uniunii, mi s-a atras atentia ca exista fonduri in valoare de 7 miliarde de euro pentru realizarea aquis-ului comunitar in Romania, ce vor fi virate pana in 2009, din care pot fi repartizate sume pentru sistemul privat de pensii. Problema este ca, pana acum, reprezentantii fostului guvern nu au solicitat fonduri comunitare pentru constituirea fondurilor private de pensii", a spus presedintele CNPAS. El a declarat ca se incearca introducerea sistemului de fonduri de pensii administrate privat in 2007, o data cu aderarea Romaniei la UE, termenul prevazut de lege, respectiv 2008, fiind prea indepartat.
DEDUCERI. Deductibilitatea pensiilor private va constitui un permanent element de negociere, in functie de efectele si implicatiile in bugetul statului, a afirmat, la randul sau, Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. "Nu trebuie sa ne temem de faptul ca sunt deductibile sume de maximum 200 de euro anual si, din acest motiv, oamenii nu se vor inghesui sa contribuie la acest sistem de pensii. Gradul de deductibilitate poate sa creasca o data cu cresterea incasarilor la buget sau cu scaderea altor categorii de cheltuieli", a spus Neacsu. (Iohanna Onaca Purdea)