Creşterea costurilor legate de îmbătrânirea populaţiei şi impactul acestora asupra sustenabilităţii finanţelor publice implică, pentru 13 state din Uniunea Europeană, inclusiv în cazul României, riscuri ridicate pe termen lung.
Raportul dintre numărul de salariaţi şi pensionari ai României va ajunge la 0,4 în anul 2050, de la 3,3 la nivelul anului 1990 şi 0,94 în prezent. O altă problemă cronică a sistemului de pensii de stat o constituie pensionarea anticipată, înainte de limita de vârstă, care a crescut de la 27,7% din totalul pensionarilor în 1990 la 34% în iunie 2009. Pensionarea anticipată şi/sau fără stagiu complet de cotizare a urcat de la 54,9% în 1990 la 59% în iunie 2009.
În schimb, pensionarea cu limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare are o pondere de 41% din totalul pensionarilor. Vârsta medie reală de pensionare este de 54 de ani, deşi vârsta limită este de 58 de ani şi opt luni la femei şi de 63 de ani şi opt luni la bărbaţi. Cehia, Cipru, Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, România, Slovenia, Slovacia şi Marea Britanie au un deficit de sustenabilitate de peste 6% din PIB, se arată în raportul de sustenabilitate pe 2009 realizat de Comisia Europeană.
În cazul Irlandei, Greciei, Spaniei, Sloveniei şi Marii Britanii, nivelul acestui deficit este de peste două ori mai mare. Posibila continuare a efectelor crizei asupra bugetului şi dezvoltării pe termen mediu constituie un motiv serios de îngrijorare pentru majoritatea celor 13 state expuse la riscuri ridicate pe termen lung legate de sustenabilitiatea finanţelor, consideră CE.
Citește pe Antena3.ro