x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom aprinde preţul benzinei

Petrom aprinde preţul benzinei

24 Mai 2008   •   00:00
Petrom aprinde preţul benzinei

Benzina şi motorina sînt cu 5%-10% mai scumpe  decît ar putea fi comercia­lizate de către Petrom, susţine ministrul Vosga­nian. Preţul carburanţilor vînduţi de companie a crescut în acest an cu 18% la unele sortimente.

Benzina şi motorina sînt cu 5%-10% mai scumpe  decît ar putea fi comercia­lizate de către Petrom, susţine ministrul Vosga­nian. Preţul carburanţilor vînduţi de companie a crescut în acest an cu 18% la unele sortimente.

 

Petrom ar putea ieftini carburanţii distribuiţi în staţiile proprii cu 5%-10% fără ca profitul societăţii să fie afectat, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.

 

Vosganian a precizat că luarea unei astfel de măsuri din partea Petrom ar determina şi celelalte companii petroliere prezente pe piaţa românească să procedeze la fel, iar benzina şi motorina să se ieftinească. “Preţurile Petrom ar putea fi sensibil mai mici, ceea ce ar face ca Petrom să nu mai aibă pro­fituri record, la fel ca în trimestrul întîi, şi nu ar afecta compania. Dacă Petrom ar avea o strategie mai prudentă şi celelalte companii ar avea preţuri mai mici”, a spus Vosganian după masa rotundă “Evoluţiile socio-economice din România: va­lorificarea oportunităţilor oferite de către Strategia Lisabona a Uniunii Europene pentru dezvoltare şi locuri de muncă”.

 

REZERVE. Argumentele mi­nistrului că preţurile ar putea fi mai mici se bazează pe două constatări de bun simţ: România dispune de rezerve importante de petrol, iar costurile de exploatare a lui nu s-au mărit atît de mult în ţara noastră astfel încît să justifice preţuri mai mari decît în state care nu au petrol şi-l importă.

 

“Ar trebui să se vadă asta în preţuri. Dacă am ignora că avem rezerve, preţurile din România ar trebui să le urmeze pe cele la nivel internaţional”, a precizat Varujan Vosganian. Ministrul a mai spus că deşi cotaţiile internaţionale ale barilului de ţiţei au crescut foarte mult, cheltuielile de exploatare s-au majorat foarte puţin.

“Cheltuielile de exploatare au crescut puţin, sînt la fel ca acum cîţiva ani, dar ele nu au crescut ca urmare a creşterii investiţiilor, ci ca urmare a creşterii costurilor. Ana­lizele noastre arată că preţul de extracţie este relativ mic, plus că avem şi accize şi redevenţe reduse faţă de statele europene. E drept că avem o piaţă a petrolului liberă, dar dacă am avea accize şi redevenţe mai mari, mă întreb la ce preţ ar vinde Petrom carburanţii”, a adăugat ministrul.

 

INVESTIGAŢIE. El a mai adăugat că nu Guvernul, ci Consiliul Concurenţei ar trebui să ana­lizeze majorările recente la combustibili. “Guvernul nu are instrumente legale să intervină, dar Consiliul Concurenţei trebuie să facă aceste demersuri”, a spus Varujan Vosganian.

 

Compania Petrom a anunţat în primul trimestru venituri totale de 5,14 miliarde de lei, aproximativ 1,39 miliarde de euro, cu 68,4% mai mari faţă de primele trei luni ale anului 2007, cînd barilul de ţiţei se situa în jurul cotelor de 70-80 dolari. În acelaşi timp, profitul net al Petrom a urcat cu 156% faţă de primul trimestru al lui 2007, ajungînd la 977 milioane de lei, 264,8 milioane euro. Potrivit unui document guvernamental, preţurile la carburanţii comercializaţi în România sînt apropiate de cele practicate în Luxemburg, Irlanda, Spania, Suedia şi Austria, ţări cu un nivel al veniturilor pe cap de locuitor mult mai ridicat faţă de cel al românilor.

daniel.ionascu@jurnalul.ro

 

 

 

Combustibili scumpiţi cu pînă la 17,9%

 

 

De la începutul acestui an Petrom a scumpit carburanţii de nouă ori, din care în ultimele două săptămîni  a “pompat” 2.400 lei vechi pe litrul de combustibil, cu 4% mai mult faţă de nivelurile anterioare. Un litru de benzină Eco Premium 95 costa 1 ianuarie la Petrom 3,55 lei pe litru, acum preţul de referinţă a ajuns 3,99 lei, cu 12,39% mai mult. Un litru de benzină Top Pre­mium fără plumb 99 + era la începutul anului 3,85 de lei, iar în urma ultimei majorări se comercializează cu 4,29 lei, mai mult cu 11,4%. La motorină, un litru de Euro Diesel 4 costa 3,63 lei pe litru, iar acum se vinde cu 4,28 de lei, în creştere cu 17,92%. La motorina Top Euro Diesel 4, majorarea de anul acesta a fost de la 3,71 lei pe litru la 4,36 lei, cu 17,52% mai mult. În acelaşi timp, politica Petrom este de a lăsa libertate managerilor de staţii, care au posibilitatea de a vinde combustibilii cu +/_ 5% faţă de preţul de referinţă, ceea ce înseamnă că majorarile ar putea fi mult mai mari. În plus, scumpirea carburanţilor produce inflaţie, prin creşterea costurilor transportatorilor.

×
Subiecte în articol: economic petrom