x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata IT&C a ajuns la 4 miliarde de euro

Piata IT&C a ajuns la 4 miliarde de euro

06 Apr 2005   •   00:00

Pana in 2007, piata IT&C din Romania ar putea depasi valoarea de 5 miliarde de euro, in conditiile mentinerii unui ritm anual de crestere de 15%, este de parere ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

  • de ALEXANDRU RADESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • PREVIZIUNI. Ministrul Zsolt Nagy este optimist in privinta evolutiei IT-ului romanesc
    Piata IT&C din Romania ar putea atinge la sfarsitul acestui an valoarea de 4,15 miliarde de euro, ceea ce ar insemna o crestere de aproximativ 14% fata de 2004, a declarat ieri ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Dezvoltarea sectorului IT&C din Romania si-ar continua astfel tendintele aratate in ultimii ani, in 2004 cresterea fiind de 20% raportat la 2003, cand se inregistrase o valoare de peste 3 miliarde de euro.

    "La un ritm anual de crestere de circa 15%, piata IT&C ar atinge in anul 2007 nivelul de 5,4 miliarde de euro, iar in 2010 ar putea depasi 8 miliarde de euro", a adaugat ministrul Comunicatiilor in cadrul conferintei "Comunicatii romanesti inainte si dupa 2007", organizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.

    TELEFONIA FIXA. In ceea ce priveste telefonia fixa, pana in prezent au intrat pe piata peste 60 de operatori alternativi, iar numarul de abonati a ajuns la 100.000, comparativ cu un total de 21.000 utilizatori la sfarsitul lunii iunie 2004.

    "Ne asteptam ca penetrarea telefoniei fixe sa creasca in urmatorii ani, apropiindu-se de rata medie a celor 10 noi state membre ale Uniunii Europene", a precizat ministrul Nagy. In prezent, acoperirea telefoniei fixe se situeaza la aproximativ 21%, in timp ce media in cele 10 noi state membre UE depaseste 35%. Daca in 2001 erau inregistrati 3.900.000 de abonati la telefonia fixa, la sfarsitul anului trecut cifrele aratau 4.389.000 de abonati. Legat de acelasi subiect, presedintele ANRC, Dan Georgescu, a prezentat si evolutia volumului de trafic la telefonia fixa. Astfel, daca in 2003 traficul total inregistra 8,97 miliarde de minute, in 2004 acesta a scazut pana la 8,82 miliarde de minute. In ceea ce priveste traficul la furnizorii alternativi, acesta a crescut de la 73 de milioane de minute in 2003 la 258 milioane de minute in 2004.

    SPRE 3G. La ora actuala, rata de penetrare a telefoniei mobile se apropie in Romania de 50%, fiind inregistrati la sfarsitul anului trecut aproximativ 10,2 milioane de abonati. Conform estimarilor Ministerului Comunicatiilor, la sfarsitul lui 2005, acoperirea telefoniei mobile va fi de 57%. In ceea ce priveste apropiata lansare a telefoniei 3G, ministrul Nagy este de parere ca aceasta tehnologie de serviciu va urma un "traseu" asemanator cu cel al telefoniei GSM. De asemenea, tot in acest an, se asteapta si relansarea operatorului Cosmorom.

    In cadrul aceleiasi conferinte, Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, a vorbit despre "democratizarea accesului la Internet", precizand necesitatea eliminarii TVA.

    PROIECTE
    Unul dintre obiectivele MCTI pentru acest an il reprezinta dezvoltarea comunicatiilor in banda larga (broadband). "Vom aloca banda de frecventa 3,6-3,8 GHz pentru a introduce serviciile wireless broadband, iar tarifele pentru spectrul de frecvente vor fi orientate pe costuri", precizat ministrul Nagy. Un alt proiect al ministerului este legat de dezvoltarea "oraselor digitale", in numar de 12, bazate pe reteaua metropolitana a fiecarei localitati.

    ×
    Subiecte în articol: economic miliarde