Piaţa asigurărilor din România a înregistrat în primul semestru al anului prime brute în valoare de 5,6 miliarde de lei, fiind în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior. Asigurările au rămas orientate spre activitatea de asigurări generale (asigurări de sănătate, de accidente, de vehicule etc.), ele deținând o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Piaţa RCA rămâne în continuare cea mai mare, cu prime brute subscrise în valoare de aproape două miliarde de lei, dar se remarcă o creştere substanţială a interesului pentru asigurările de sănătate, unde valoarea primelor brute subscrise a crecut cu 29%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului ASF privind evoluția pieței asigurărilor în primele șase luni ale anului 2020.
Creșterea volumului de prime brute subscrise, în primele șase luni ale anului 2020 comparativ cu perioada similară a anului anterior, se datorează exclusiv dinamicii pozitive înregistrate în trimestrul I din 2020, când volumul acestora a ajuns la cea mai mare valoare trimestrială din ultimii ani (2,95 miliarde de lei). În trimestrul II, piața asigurărilor din România a fost afectată ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 și a măsurilor luate în vederea prevenirii răspândirii acesteia, valoarea primelor brute subscrise situându-se la 2,67 miliarde de lei, în scădere cu 1,9% față de trimestrul II din 2019, respectiv cu 9,5% față de trimestrul precedent.
Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost, în primele șase luni ale acestui an, de 99,2%, în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 109,37%.
A crescut valoarea despăgubirilor RCA
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale anului 2020 a atins valoarea de aproximativ 1,96 miliarde de lei. La 30 iunie 2020, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 36,38%), respectiv 12 luni (31,45%). Se remarcă o tendință ascendentă pentru polițele de asigurare cu o valabilitate de o lună. Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut ușor, cu aproximativ 1%, în semestrul I al acestui an, comparativ cu același semestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 622 de lei. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primele șase luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu semestrul I din anul precedent cu aproximativ 4%, iar cea pentru daune materiale a crescut tot cu circa 4%.
Asigurarea locuințelor, tot neinteresantă
La 30 iunie 2020, numărul de contracte în vigoare aferente asigurărilor obligatorii de locuințe a crescut cu circa 2%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 4%. Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe au înregistrat, pe parcursul primului semestru al anului 2020, o ușoară scădere, de aproximativ 0,14%, comparativ cu primul semestru din anul precedent. Indemnizațiile brute plătite au înregistrat o scădere de circa 11%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 1%.
Românii, tot mai interesaţi de asigurările de sănătate
Asigurările de sănătate au cumulat, la finalul semestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 264 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 29% față de aceeași perioadă a anului 2019:
- primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au fost în sumă de 164 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 28% și au reprezentat circa 62% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de sănătate;
- primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au atins valoarea de 100 de milioane de lei, în creștere cu circa 30%.
În timp ce UE are cele mai sigure drumuri din lume, România le are cele mai nesigure din spaţiul comunitar, cu 96 de accidente mortale la un milion de locuitori, aproape dublu faţă de media din UE, potrivit statisticii Comisiei Europene