x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Planul Butz”, stratagema care a modificat prin ricoșeu aspectul rasei umane

0
Autor: Florian Saiu 17 Sep 2021 - 07:20
„Planul Butz”, stratagema care a modificat prin ricoșeu aspectul rasei umane
Vezi galeria foto


În 1971, sondajele arătau că Richard Nixon avea să fie reales președinte în SUA. Războiul din Vietnam îi amenința popularitatea acasă, însă o chestiune la fel de importantă pentru alegători era creșterea spectaculoasă a costului alimentelor. Oamenii demonstrau cu pancarte în fața supermarketurilor. Dacă Nixon voia să se mențină la Casa Albă, prețurile alimentelor trebuiau să scadă, iar pentru asta avea nevoie de o strategie. Pe care n-a întârziat s-o pună la punct: „Planul Butz”.

 

Richard Nixon l-a desemnat pe Earl Butz, un profesor din centrul agricol al statului Indiana, să negocieze o înțelegere cu fermierii americani. La începutul deceniului șapte al anilor ‘90, Butz a propus un plan care avea să transforme radical, pentru o perioadă de timp greu de estimat, conținutul alimentelor și, implicit, aspectul rasei umane. Ce a întreprins, mai exact, profesorul din Indiana? Butz i-a îndemnat pe fermierii Americii, după ce în prealabil le-a oferit sprijin total, să facă agricultură la scară industrială. Și, mai ales, să cultive o anumită plantă: porumbul. Zis și făcut. Vitele au fost îngrășate pe baza creșterii imense a producției. Burgerii au devenit mai mari. Cartofii prăjiți în ulei de porumb au devenit mai grași. Porumbul era acum motorul unei creșteri masive a cantității de alimente mai ieftine furnizate supermarketurilor americane: tot felul de alimente, de la cereale până la biscuiți și făină, precum și o multitudine de produse care dădeau o nouă utilizare porumbului. „În urma reformelor liberale ale lui Earl Butz, fermierii americani s-au transformat aproape peste noapte din mici agricultori în afaceriști multimilionari, care aveau o piață globală. Nixon ar fi putut instrumenta exportul de porumb ca armă în Războiul Rece, ar fi putut lăsa Uniunea Sovietică fără cereale. Dar n-a făcut-o. Agricultorilor și marilor producători alimentari li s-a permis să-și mențină exporturile în blocul comunist. Ei, nu președintele Statelor Unite, dețineau puterea”, aprecia cercetătorul Jacques Peretti în studiul „Înțelegerile care ne-au schimbat lumea” (Editura Litera, 2019).

 

HFSC, revoluția silențioasă

 

Pe la mijlocul anilor 1970, în SUA s-a înregistrat un surplus de porumb. Iar profesorul Butz a zburat până în Japonia, ca să studieze o inovație științifică bizară: HFCS (sirop de porumb bogat în fructoză), un lichid foarte dulce, cleios, produs din reziduurile rezultate în urma procesării porumbului, care era, de asemenea, incredibil de ieftin. HFCS fusese descoperit în anii 1950, dar abia în anii 1970 se pusese la punct procesul pentru utilizarea lui în producția de masă - remarca Jacques Peretti. În scurt timp, HFCS a fost introdus în toate alimentele imaginabile: în pizza, în salata de varză, în murături, chiar și în carne. Pâinii și prăjiturilor le dădea acel luciu care le făcea să arate apetisant, „abia scoase din cuptor”. HFCS făcea ca totul să fie mai dulce. În plus, extindea durata de viață a produselor pe raft de la zile, la ani. „Începea să se desfășoare o revoluție silențioasă în ceea ce privește cantitatea de zahăr ingerată de corpurile noastre. Și în Marea Britanie, farfuria cu mâncare de pe masa unei familii a ajuns un experiment științific - fiecare miligram procesat era ajustat și îndulcit pentru maximum de savoare. Oamenii nu conștientizau schimbările la care erau supuse alimentele pe care le băgau în gură”, menționa Peretti în studiul său.

 

Miza pe gustul metalic

Revoluția HFCS n-a cucerit doar piața alimentelor, ci și pe cea a băuturilor răcoritoare, schimbându-le și pe acestea pentru totdeauna probabil. În 1984, Hank Cardello era director general de marketing la Coca-Cola, companie care tocmai se pregătea să ia o decizie crucială: înlocuirea zahărului folosit la prepararea sucurilor carbogazoase cu siropul de porumb doldora de fructoză. Decizia companiei Coca-Cola, ca lider de piață, de a susține siropul de porumb, a transmis un mesaj clar celorlalte companii din această industrie, care au făcut în curând la fel. Lucrul de care aveau nevoie era fumul alb papal. La vremea respectivă, își amintea Hank, nu părea să existe nici un dezavantaj. Dimpotrivă. Prețul HFCS reprezenta două treimi din cel al zahărului și merita chiar și riscul, potențial enorm, de schimbare a gustului (un ușor gust metalic în primele loturi de produse testate). Mai ales că profitul crescuse într-un ritm amețitor. Ce putea să meargă prost? În 1984, recunoștea Hank în cadrul unei anchete întreprinse de Jacques Peretti pentru BBC, nici nu se punea problema obezității. Conta, în schimb, o altă problemă legată de sănătate: bolile cardiovasculare. La mijlocul anilor 1970 - specifica Peretti -, se dezlănțuise o dezbatere aprigă în spatele ușilor închise ale mediului academic cu privire la cauzele acestor boli. Profesorul John Yudkin, cercetător la UCL, în Londra, a fost de părere că zahărul ar fi de vină. Doctorul Ancel Keys, în schimb, era interesat să găsească o altă explicație, susținând că grăsimea din alimente ar fi responsabilă de bolile cardiovasculare. În discuțiile lor aprinse, atât publice, cât și private, Yudkin a început să fie izolat. Keys era un nutriționist de renume internațional, un titan în domeniul lui, iar Yudkin era un outsider cu o perspectivă neortodoxă și nepopulară în spațiul academic: zahărul nu era numai dăunător, ci și potențial fatal.

 

Alb și mortal

Endocrinologul Robert Lustig, de la Spitalul San Francisco, e convins astăzi că ce a urmat n-a fost decât o campanie orchestrată cu scopul de a-l discredita pe Yudkin, deoarece ideile lui amenințau baza industriei zahărului. Cercetările lui Keys erau mult mai armonizate cu direcția pe care industria alimentară intenționa s-o urmeze în viitor: aceea de a demoniza grăsimea și de a scoate zahărul din rândul produselor care provoacă boli cardiovasculare. Colegul lui Yudkin de atunci, dr. Richard Bruckdorfer de la UCL, își amintea - chestionat fiind de Peretti - că industria, în special industria zahărului, a făcut un lobby foarte puternic împotriva lui Yudkin. Cercetătorul chiar se plângea colegului său că pe toate canalele media i se răstălmăceau unele idei. Endocrinologul Robert Lustig a fost și mai direct: „Yudkin a fost săpat”. În ciuda eforturilor masive de discreditare, ideile lui Yudkin au fost publicate într-o carte, Pure, White and Deadly. Cartea a fost un bestseller și a devenit un text fundamental pentru mișcarea pentru hrană sănătoasă, care se dezvolta în anii 1970, însă a fost încontinuu aspru criticată în cercurile academice. În cele din urmă - evoca Jacques Peretti -, Yudkin a devenit un paria: a fost ostracizat și uitat. Însă, potrivit lui Lustig, Yudkin anticipase viitorul identificând potențialele pericole ale zahărului, nu numai în raport cu bolile cardiovasculare, ci și cu epidemia de obezitate. A fost redus la tăcere, conform ipotezei lui Lustig, pentru că prea mulți oameni - și din mediul de afaceri, și din domeniul medical - aveau prea mult de pierdut dacă el s-ar fi făcut auzit.

 

Șase cuvinte celebre din zodia păcălelilor

 

Ancel Keys, care condusese lupta împotriva lui Yudkin, era același Ancel Keys care cu trei decenii mai devreme înfometase persoane care refuzaseră serviciul militar pe motive de moralitate în celulele de sub stadionul din Minnesota și descoperise că dietele îngrașă. Keys nu doar că a permis industriei alimentare să folosească renumele lui în medicină ca să susțină ideea că zahărul este benign, dar mare parte din cercetarea lui a fost finanțată de industria alimentară. Erau în discuție interese financiare uriașe. De fapt, în joc era mai mult decât simpla protejare a zahărului ca bun de consum. Ceva nou se punea la cale - conchidea Peretti. Ce anume? Societatea începea să se îngrașe și era dornică să îmbrățișeze un nou produs, ca să combată chiar epidemia de obezitate pe care o anticipase Yudkin. Industria alimentară n-a dezamăgit, avea deja pregătit răspunsul, iar el conținea șase cuvinte care aveau să ne schimbe pentru totdeauna existențele: „Alimente cu conținut redus de grăsimi”. Zodia păcălelilor era și încă mai este în plină expansiune.

 

Drumul lin al dependenței

 

Pe măsură ce alimentele cu conținut redus de grăsimi au câștigat teren, la fel s-a întâmplat și cu obezitatea, care s-a întins ca pâcla peste lumea occidentală - sesiza Jacques Peretti într-o anchetă pentru BBC. Pe la mijlocul anilor 1980, doctorii aveau pacienți care erau mai grași decât orice alți pacienți pe care îi avuseseră înainte. Nici doctorii, nici pacienții nu știau de ce. Industria alimentară a început să sublinieze faptul că indivizii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propriul consum de calorii, dar chiar și cei care făceau sport și mâncau produse cu conținut redus de grăsimi se îngrășau. Toată lumea se îngrășa și nimic nu părea să rezolve această problemă. În 1966, proporția oamenilor cu un IMC de peste 30 (clasificați ca obezi) era de 1,2% în cazul bărbaților și de 1,8% în cazul femeilor. În 1989, cifrele crescuseră la 10,6% în cazul bărbaților și la 14% în cazul femeilor. Și nimeni nu făcea legătura dintre creșterea uriașă a consumului de zahăr și această explozie a obezității. „Mai era ceva - observa Peretti. Cu cât oamenii mâncau mai mult zahăr, cu atât voiau mai mult și cu atât li se făcea foame mai tare. Zahărul părea să dea un nou tip de dependență”.

 

În anii ‘70, Richard Nixon l-a desemnat pe profesorul Earl Butz să negocieze o înțelegere cu agricultorii americani. Iar Butz a conceput un plan care nu numai că a transformat radical mâncarea, ci a modificat, ulterior, aspectul rasei umane

 

În urma reformelor liberale ale lui Earl Butz, fermierii americani s-au transformat aproape peste noapte din mici agricultori în afaceriști multimilionari, care aveau o piață globală

 

Când scoți grăsimea dintr-o rețetă, mâncarea are gust de carton. Trebuie, așadar, să înlocuiești grăsimea cu ceva. Acel ceva a fost zahărul”, Robert Lustig, endocrinolog

 

John Yudkin, cercetător la UCL, în Londra, a anticipat viitorul, identificând potențialele pericole ale zahărului nu numai în raport cu bolile cardiovasculare, ci și cu epidemia de obezitate

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

O vară a iubirii. Verighetele și inelele de logodnă, în topul preferințelor românilor

O vară a iubirii. Verighetele și inelele de logodnă, în topul preferințelor românilor
Magazinele de bijuterii Teilor a înregistrat o creștere de 85% a vânzărilor de verighete și o creștere de 40% a vânzărilor de inele de logodnă pe perioada de vară, între 1 iunie și 30 septembrie. În 2021,...

Avertisment DUR al BNR. Absorbția fondurilor europene din PNRR este incertă

Avertisment DUR al BNR. Absorbția fondurilor europene din PNRR este incertă
Perspectiva absorbției fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și a celor aferente noului Cadru financiar 2021-2027, prezintă un grad ridicat de...

ANRE a amendat patru furnizori de gaze naturale. Engie România contestă sancțiunea

ANRE a amendat patru furnizori de gaze naturale. Engie România contestă sancțiunea
Furnizorul de gaze naturale Engie România a anunțat că va contesta în instanță decizia ANRE care l-a sancționat cu o amendă de 800.000 lei pentru încălcarea legislației referitoare la ofertele tip...

Oferta-șoc: 900 lei/MWh și o factură de 4.200  lei/lună

Oferta-șoc: 900 lei/MWh și o factură de 4.200  lei/lună
Galerie Foto Iarna care se apropie cu pași repezi va fi una de groază pentru majoritatea populației, din cauza facturilor imense la gaze și energia electrică care vor veni. Va fi o iarnă a supraviețuirii pentru mulți dintre r...

Producția industrială a crescut pe seama scumpirilor electricității și gazelor

Producția industrială a crescut pe seama scumpirilor electricității și gazelor
Producţia industrială a crescut cu 12,7% ca serie brută şi cu 13,1% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele opt luni din 2021, raportat la același...

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi de la bănci suma de 600 milioane lei

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi de la bănci suma de 600 milioane lei
Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2030 şi a împrumutat joi de la bănci suma de 600 milioane lei, nivelul programat, la o dobândă anuală de 4,93%. La licitaţie au partic...

A fost semnat contractul pentru construcția Spitalului Regional Cluj

A fost semnat contractul pentru construcția Spitalului Regional Cluj
Guvernul a aprobat, joi, un memorandum privind contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj. Contractul are o valoare estimată...

UPDATE Construcția Centurii Capitalei intră într-o nouă etapă. Încep lucrările la lotul 3 București Sud

UPDATE Construcția Centurii Capitalei intră într-o nouă etapă. Încep lucrările la lotul 3 București Sud
A fost emis ordinul de începere a lucrărilor de execuție pentru lotul 3 din Autostrada de Centură București Sud, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). proiectul...

Datoria externă a României ajunge la cifre ALARMANTE. A crescut la 135 miliarde de euro

Datoria externă a României ajunge la cifre ALARMANTE. A crescut la 135 miliarde de euro
Datoria externă totală a României a crescut cu 8,4 miliarde de euro în primele 8 luni, ajungând la 135 miliarde euro. Datoria publică directă a ajuns la 60,7 miliarde euro, plus 6% de la începutul...

ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 20% în ultimele două săptămâni

ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 20% în ultimele două săptămâni
Dobânzile pe piaţa interbancară cresc din nou: ROBOR la 3 luni ajunge, joi, la 2,15%, faţă de 2,13% miercuri. În ultimele două săptămâni indicele s-a majorat cu 20%. Indicele ROBOR la trei luni, folosit...

350 de angajaţi vor fi daţi afară de Renault în 2021. Criza semiconductorilor reduce producţia

350 de angajaţi vor fi daţi afară de Renault în 2021. Criza semiconductorilor reduce producţia
Subsidiara Renault din Slovenia va disponibiliza, până la finalul anului, 350 de angajaţi, din cauza deficitului de componente electronice, transmite Xinhua. „Producţia va fi redusă de la 650 la 490 de maşini pe...

Avarie la Cernavodă: O unitate s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național

Avarie la Cernavodă: O unitate s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național
O unitate de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național fără a produce un impact pe partea nucleară sau asupra populației și angajaților. Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a...

Plafonarea prețurilor la energie și gaze, o propunere cu multe capcane

Plafonarea prețurilor la energie și gaze, o propunere cu multe capcane
Galerie Foto Propunerea legislativă a PSD pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici și stabilirea măsurilor de sprijin al întreprinderilor mici și mijlocii, a căror activitate...

Generația Z, preocupată de mediul înconjurător: Haine second-hand, ambalaje reciclate, mersul pe jos

Generația Z, preocupată de mediul înconjurător: Haine second-hand, ambalaje reciclate, mersul pe jos
Mersul pe jos și evitarea risipei de mâncare se află printre acțiunile sustenabile cel mai des întâlnite în rândul generației Z, potrivit datelor studiului național Insights PulseZ. Totodată, tinerii din...

Vești pentru pensionari. Ce se va întâmpla cu talonul de pensie

Vești pentru pensionari. Ce se va întâmpla cu talonul de pensie
Românii care primesc pensia pe card nu mai trebuie să aștepte poștașul acasă pentru a primi talonul, acesta fiind accesibil pe e-mail sau în contul online CNPP. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al...
Serviciul de email marketing furnizat de