x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta: Rectificarea bugetară este una pozitivă

Ponta: Rectificarea bugetară este una pozitivă

de Daniela Ivan    |    29 Iul 2014   •   20:20
Toate ministerele şi ordonatorii de credite primesc mai mulţi bani, mai puţin Finanţele şi Mediul
Sănătatea va primi 489 milioane lei, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate – 166 milioane de lei, Apărarea – 400 milioane de lei, Economia – 300 milioane de lei, Educaţia – 150 milioane de lei, Transporturile – 356 milioane de lei, Afacerile Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă – 192 milioane de lei, Munca – 42 milioane de lei, Cultura – 10 milioane lei. În schimb, la această rectificare se vor tăia de la Ministerul Finanţelor 750 de milioane de lei şi de la Ministerul Mediului 25 de milioane de lei. Rectificarea bugetară va fi operată cel mai probabil vineri, într-o şedinţă de guvern dedicată acestui subiect, a spus premierul Victor Ponta. Acesta a adăugat că ţinta de deficit de 2,2% din PIB va fi menţinută şi că la proiectul de rectificare s-a lucrat cu echipa tehnică a FMI, CE şi BM.

Cum se împart banii
Plusul de 489 milioane de lei ajunge la Ministerul Sănătăţii pentru cheltuielile privind programele naţionale şi sistemul de intervenţii de urgenţă, iar cu cele 166 de milioane de lei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ajung peste 600 de milioane de lei în plus către domeniul de sănătate.
Bani în plus mai primeşte Ministerul Economiei. 100 de milioane pentru sprijinirea schemei de minimis pentru IMM-uri şi 200 de milioane pentru investiţii de retehnologizare pentru companiile care se încadrează în prevederile şi standardele europene.
Şi Ministerul Educaţiei primeşte în plus 150 de milioane de lei pentru a plăti în continuare hotărârile judecătoreşti referitoare la drepturile tăiate profesorilor. La Ministerul Transporturilor ajung în plus 356 de milioane de lei, care merg “în special către Compania de Căi Ferate, reuşind să plătească orice restanţă la subvenţii şi la categoriile speciale de persoane care beneficiază de scutiri la transportul pe cale ferată”, a spus Ponta.
Sume mai mici vor primi Ministerul Muncii – 42 de milioane, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, împreună cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – 42 de milioane, Ministerul Culturii – 10 milioane de lei, MAI şi Autoritatea Electorală Permanentă – 192 de milioane de lei. Premierul a mai adugat că 600 de milioane de lei vor fi folosiţi în plus pentru plata arieratelor autorităţilor locale.

Au crescut veniturile
Premierul a declarat că veniturile bugetare cresc cu 1,07 miliarde de lei şi cheltuielile cu 1,34 miliarde de lei, după rectificare. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat că rectificarea pozitivă a fost posibilă datorită creşterii veniturilor din alte surse. “Veniturile din alte surse au crescut. De exemplu, din taxa claw back s-au încasat 350 de milioane mai mult decât anticipat, din vânzarea de certificare verzi CO2 s-a încasat 700 de milioane şi în execuţie se pot cheltui aproximativ 200 de milioane, deci aici intervin economii. Există economii în execuţie la Ministerul Muncii, dar nu este o tăiere pe ansamblu. Ministerul Muncii are spor de cheltuieli. Deci de aici sunt sursele care au permis o rectificare pozitivă”, a precizat Voinea.

×