Pragul afacerilor peste care persoanele fizice autorizate (PFA) si microintreprinderile trebuie sa achite TVA creste la 65.000 euro. Guvernul renunta la impozitul pe tranzactie si introduce plata anuala pe castig. Executivul a aprobat ieri mai multe ordonante de urgenta prin care regleaza o serie de probleme punctuale care distorsioneaza mediul de afaceri. Aceste ordonante modifica prevederile actuale ale Codului Fiscal.
Ajutor pentru micile afaceri
Ordonanta de urgenta prin care pragul afacerilor peste care este platita taxa pe valoarea adaugata creste la 65.000 euro in cazul persoanelor fizice autorizate si a microintreprinderilor a fost avizata ieri \n sedinta de Guvern. Pana acum, plafonul de scutire la plata TVA era de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la UE, adica 3,3 lei pentru un euro. Pragul va creste astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei.
"Masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA", arata reprezentantii Ministerului Finantelor, in nota de fundamentare a ordonantei.
Impozitul pe tranzactie a fost anulat
Guvernul a renuntat la initiativa de impozitare a fiecarei tranzactii in castig, criticata de jucatorii din piata de capital, si a decis ca impozitarea profitului sa fie efectuata anual, ordonanta de urgenta care modifica in acest sens Codul Fiscal fiind aprobata ieri. Concret, brokerii vor determina castigul net anual sau pierderea neta ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului trecut pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent.
O alta modificare se refera la plata TVA retroactiv pe drepturile de autor. Ministerul de Finate si-a dat acordul de principiu pentru a anula obligativitatea platii retroactive a TVA pe drepturile de autor si a constatat ca statul nu pierde mare lucru din anularea acestei plati, impusa de fosta conducere ANAF pentru intimidarea presei, a anuntat premierul Victor Ponta. Anul trecut, mai multi jurnalisti si artisti au dat statul in judecata, intr-un proces colectiv impotriva deciziei ANAF, proces ce a fost castigat.
Modificari la Codul Fiscal
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, lansat in dezbatere publica, prevede si eliminarea limitarii dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile. In plus, o alta modificare inclusa \n Codului Fiscal este ca pacura si produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din productie nationala sau importuri, vor fi marcate si colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.
Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, detinerea in afara antrepozitului fiscal si vanzarea pacurii nemarcate.
Limitare la un singur CA sau AGA
Guvernul a decis sa interzica reprezentantilor statului sa mai faca parte din mai multe consilii de administratie sau adunari generale ale actionarilor in diverse companii, participarea fiind limitata la o singura astfel de structura, a declarat premierul Victor Ponta. "Nicio persoana imputernicita a statului nu va mai putea face parte din mai mult de un consiliu de administratie sau adunare generala, participare platita cu indemnizatii importante. Masurile de austeritate trebuie sa se aplice si celor care conduc Guvernul", a precizat Ponta.