x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul cărnii de pasăre ar putea creşte cu 50%, dacă sectorul nu va primi sprijin financiar

Preţul cărnii de pasăre ar putea creşte cu 50%, dacă sectorul nu va primi sprijin financiar

25 Mai 2010   •   00:00

Preţul cărnii de pasăre ar putea înregistra o creştere cu 50 la sută, în perioada următoare, dacă sectorul avicol nu va beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat, apreciază Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).



UCPR solicită sprijinirea urgentă a sectorului avicol din România prin măsuri conforme cu regulamentele europene, în vederea evitării falimentului în sector şi creşterii preţurilor la produsele avicole, potrivit Agerpres.

'Solicităm urgent sprijinirea sectorului avicol prin măsuri conforme cu regulamentele europene în vederea continuării programelor de investiţii pentru creşterea competitivităţii producţiei şi a bunăstării păsărilor.Orice tergiversare în aprobarea soluţiilor de sprijin pe bunăstarea păsărilor, negociate în baza regulamentelor europene, va conduce automat la falimentul sectorului şi va face ca România să devină dependentă de importul de carne de pasăre şi ouă pentru consumul intern, iar preţul actual, accesibil pentru consumatorul de rând, să devină un preţ de lux', a declarat preşedintele UCPR, Ilie Van.

Potrivit sursei citate, la ora actuală, preţul cărnii de pasăre în carcasă, la poarta fermei, este de 6-6,1 lei/kg fără TVA, dar în condiţiile în care sectorul nu va beneficia de sprijin ar putea înregistra o creştere cu 50 la sută, până la 8-9 lei pe kg.

Până la sfârşitul anului 2009, crescătorii de păsări au fost sprijiniţi prin subvenţii pentru îmbunătăţirea performanţelor de producţie şi calitatea producţiei, dar şi pentru creditarea producţiei prin Legea 150/2003. În urma acestui sprijin, care a început în anul 2001, producţia internă de carne de pasăre a crescut de la 121.000 tone în anul 2000 la 334.000 tone în anul 2009 (276 la sută), iar consumul de carne de pasăre fără autoconsum a crescut de la 146.000 tone în anul 2000 la 434.000 tone în 2009 (297 la sută).

'Cu toată creşterea consumului de carne de pasăre, de aproape trei ori în această perioadă, proporţia importului de carne de pasăre din total consum a rămas tot 30 la sută, ceea ce arată că că producătorii interni trebuie să continue procesul de modernizare al fermelor pentru creşterea competitivităţii la nivel european', susţine Ilie Van.

Începând cu anul 2010, crescătorii de păsări nu mai beneficiază de nicio formă de sprijin prin ajutoare de stat, investiţiile fiind sistate. De asemenea, creditarea pentru producţie sau pentru investiţii este inexistentă, inclusiv pentru cofinanţarea fondurilor structurale europene, consideră preşedintele UCPR.

'O situaţie la fel de gravă există şi la ouă de consum, din aceleaşi cauze, producţia industrială de ouă din ultimii ani rămânând la un nivel foarte scăzut, în timp ce importurile de ouă sunt din ce în ce mai mari. În aceste condiţii, producţia avicolă este în declin, iar o mare parte dintre fermieri sunt în faliment, începând să-şi închidă fermele', a mai menţionat Ilie Van.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat de mai multe ori în acest an că fermierii ar putea primi, în intervalul 2010 - 2013, ajutoare de stat pentru bunăstarea păsărilor şi a porcilor din ferme, dar deocamdată nu s-a concretizat decât sub forma unor proiecte de acte normative. Aceste ajutoare de stat trebuie să obţină acordul Comisiei Europene.

Potrivit proiectelor, sprijinul financiar până în 2013 totalizează aproape 700 milioane euro, din care peste 360 milioane euro pentru păsări şi circa 330 milioane euro pentru porci. Numai pentru anul acesta, MADR intenţiona să aloce sectorului în jur de 58 de milioane de euro, iar în 2011 aproape 74 milioane euro.

Ajutorul de stat se va acorda producătorilor agricoli numai dacă în perioada angajamentului asumat în cadrul tehnologiei de creştere a păsărilor aplică una sau mai multe măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de creştere şi exploatare a păsărilor cum ar fi, de exemplu, folosirea de furaje ce nu conţin substanţe indezirabile, inclusiv proteine de origine animală sau practicarea unei metode de creştere ce nu provoacă sau nu cauzează suferinţe sau vătămări păsărilor.

×
Subiecte în articol: redactie