Pretul mediu cerut pentru apartamente a coborat, la nivel national, sub pragul psihologic de 1.000 euro/metrul patrat util, la sfarsitul anului 2011.
Desi inca in scadere, piata imobiliara din Capitala da semne ca isi franeaza coborarea, cel putin din punct de vedere al evolutiei preturilor. 'Fata de scaderile majore din perioada 2009-2010, cand pretul apartamentelor se reducea cu pana la 12-14%, in perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, in nici o zona a Capitalei nu s-au inregistrat scaderi mai mari de 5%', a declarat Razvan Muntean, managerul general al portalului Imopedia.ro. Preturile au evoluat diferit in marile orase pe tot parcursul anului.
Astfel, cea mai mare scadere la nivelul orasului in 2011 a fost inregistrata in Cluj-Napoca, cu 4,5%, iar cea mai mare crestere in Timisoara, cu 2,9%. Dezvoltatorii de cartiere rezidentiale vor lansa noi proiecte in 2012, care vor aduce pe piata apartamente noi, care se doresc a fi o alternativa la cele din blocurile vechi. Totusi, analistii imobiliari nu intrevad o revigorare a pietei in 2012, atata timp cat bancile nu dau drumul la creditare si puterea de cumparare a romanilor nu se revigoreaza.
'Se anunta in special proiecte care vor veni ca o alternativa atractiva fata de apartamentele vechi. Deci, se va tinti clasa medie si mai putin cea de lux', a declarat Razvan Muntean, pentru Agerpres. Acesta a mai precizat ca segmentul rezidential a inregistrat, in 2011, o scadere medie de 3-5% fata de 2010. Anul 2011 s-au tradus, conform studiilor Imopedia.ro, intr-un avans mic al tranzactiilor si intr-o incetinire a ieftinirilor. Mai mult, a crescut interesul pentru inchiriere, in detrimentul achizitiilor. Astfel, din totalul tranzactiilor imobiliare monitorizate de Imopedia, 49% au fost inchirieri, in 2011, comparativ cu 39% in 2010.