Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognozele de inflaţie pentru 2010 şi 2011, de la 7,8% la 8,2% în acest an şi de la 3,1% la 3,4% pentru 2011.
"S-a calculat că impactul transmiterii majorării TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizată. Încălzirea termică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama. Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului, de 2,4 puncte procentuale, când se vor epuiza şi aceste etape", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Pentru 2011 s-a avut în vedere un impact al preţurilor volatile, respectiv legume, fructe, ouă, dar într-o măsură mai mică decât s-a manifestat în ultimele luni."(...) Am introdus şi pentru la anul o contribuţie semnificativă a preţurilor volatile, ele sunt mult micşorate faţă de 2010. Este şi normal, producătorii interni nu pot să se joace prea mult cu preţurile, pentru că vin producătorii din import care să regleze piaţa", a spus Isărescu.
Totuşi, începând cu 2013, preţurile vor rămâne constante, în jurul valorii de 2,5% plus / minus 1%. Experţii BNR consideră că preţurile mărfurilor sunt în România destul de apropiate de media ţărilor din UE şi că din acest motiv acestea nu mai au cum să crească." "Preţurile din piaţă nu au cum să crească peste cele europene. Preţurile se vor echilibra la un moment dat", a spus Isărescu.
Guvernatorul nu este la fel de optimist şi în ceea ce priveşte reluarea creditării către populaţie. "Pentru populaţie, personal, nu cred că exista câmp viabil de creştere a volumului creditării. Pentru că populaţia care este acceptabilă pentru creditul de consum s-a cam împrumutat. Băncile să nu îşi facă iluzii cu volumul, că vor găsi debuşee importante comparabile cu ce a fost în 2006-2008. Volumul de creditare va creşte uşor de tot, dar nu văd aici speranţe prea mari", a declarat Isărescu. Acesta a mai precizat că revenirea economică "se va simţi în buzunare" peste un an, doi după reluarea creşterii.
Pe de altă parte, Isărescu spune că BNR nu a modificat ţinta de adoptare a euro pentru 2015, însă în această iarnă se va observa dacă deciziile politice sunt extrem de clare şi dacă tendinţele sunt încurajatoare pentru menţinerea acestei date. "Aş vrea să prind nu cât sunt guvernator, ci cât sunt pensionar adoptarea monedei unice europene", a spus guvernatorul.
Şi Isărescu se ia de presă
Presa trebuie să se disciplineze şi să selecteze mai bine mesajele dacă se doreşte reducerea inflaţiei, întrucât nu orice "trăncănitor" are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. "Deci vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută. Disciplinaţi-vă, vă rog, selectaţi mai bine mesajele dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul", a declarat Isărescu. El a mai adăugat că ratingurile de la televiziuni au nişte costuri şi chiar dacă nu dezbaterile publice sunt motivul principal pentru inflaţia ridicată, au şi acestea o contribuţie de până la 0,5%.
Guvernatorul BNR a mai declarat că cei care spun în presă că leul trebuie depreciat au interese. "Aveţi oameni care în mod zilnic ne vorbesc despre depreciere.
Căutaţi-i la conturile în valută şi vedeţi câtă valută au. Cam despre asta este vorba, nu despre altceva. Voi credeţi că sunteţi mimoza pudică şi puteţi spune ce vreţi şi nu o să vă zică nimeni nimic. Uite, vă zic eu acum!", a adăugat Isărescu.