Prima Casă: Lei vs Euro
Creditul Prima Casă rămâne cel mai bun produs bancar de finanţare pentru investiţii imobiliare, principalele sale avantaje fiind garanţia suportată de stat şi avansul de numai 5%.
Pe parcursul celor patru ani de la lansare, condiţiile de piaţă au înregistrat câteva schimbări importante, care pot relansa dezbaterea privind avantajele şi dezavantajele monedei în care se contractează acest împrumut.
Exemplu de calcul:
Credit în euro
În cazul unui credit în valoare de 50.000 de euro, acordat pe o perioadă de 20 ani (240 de luni), cu un DAE de 4,9%, rata anuală este de 323,5 euro, care include şi asigurarea de viaţă. Trebuie să ţineţi cont că o dată pe an se plăteşte şi comisionul anual de gestiune datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), de 0,49%, calculat la valoarea garanţiei (respectiv 50% din soldul creditului) – 119 euro în cazul prezentat.
În aceste condiţii, suma totală pe care trebuie să o rambursaţi băncii pe parcursul perioadei de creditare este de 75.505 euro. Din cele două exemple prezentate se observă că, în prezent, împrumutul în lei este cu 25% mai scump decât cel în euro.
Dacă, de exemplu, realizam acest calcul cu un an în urmă, diferenţa ar fi fost şi mai mare, de 30%. În concluzie, condiţiile de pe piaţa creditului sunt în continuă schimbare, iar contractarea unui credit pe termen lung nu este o decizie uşoară, atâta timp cât are la bază foarte multe variabile. „Regula 6-3-6” este de acum istorie. Va mai reveni vreodată? Greu de crezut.
Citeste AICI despre avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de credit
Citeste si
Locuri de muncă în străinătate: Oferte în Dubai
LOCURI DE MUNCĂ. Joburi la Kaufland, Auchan, Lidl sau Mega Image
Qatar Airways recrutează însoţitori de bord. Care sunt cerinţele
Cum spala MAFIA RUSA banii in Cipru
Concedieri pe banda rulanda in sectorul bancar european