x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prime de 1,3 miliarde de lei

Prime de 1,3 miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    19 Mai 2010   •   00:00

Guvernul spune că nu sunt bani, însă îi aruncă cu multă uşurinţă şi nu reuşeşte să închidă robinetul pierde­rilor. Numai pe bonificaţii, sporuri şi prime, statul a aruncat anul trecut 1,3 miliarde de lei, deşi toate companiile care au beneficiat de aceste avantaje au pierderi de 3,2 miliarde de lei, din care arieratele (datoriile mai vechi de 90 de zile) s-au ridicat la 14 miliarde de lei.

În plus, angajaţii au mai primit şi tichete de masă, vacanţă şi creşă în valoare de 14 mi­liarde de lei. Boieria de la stat nu s-a regăsit anul trecut şi la privaţi care au fost nevoiţi să taie din salarii şi să-şi ajusteze afacerile pentru criză. Este nedrept că după ce a aruncat banii în buzunarele acoliţilor poli­tici, guvernanţii se bucură la pensii şi la indemnizaţiile handicapaţilor sau a copiilor. Deşi companiile statului au mers foarte prost, directorii generali şi-au luat salarii la care cei din me­diul privat nici nu mai pot visa.

Pentru activitatea acestor companii care au ciuruit bugetul, directorii generali au încasat prin contractul anual de mandat până la 84.000 lei, fără să suporte vreo sancţiune, se arată într-un do­cu­ment ministerial citat de Mediafax.

Cel mai mare pachet de bonificaţii a fost acordat la Compania Naţională Căi Ferate CFR, de 314,2 milioane de lei sub formă de prime şi sporuri, la care s-au adăugat alte 13,9 mi­lioane de lei ca tichete de masă, de vacanţă şi de creşă. La finele acestei perioade, CFR a înregistrat arierate de 3,2 miliarde de lei. Un fond consistent de bonificaţii au primit din partea Guvernului şi angajaţii CFR Călători, cu 236,4 milioane de lei ca prime şi sporuri şi încă 11 milioane de lei bonusuri acordate ca tichete de masă, de vacanţă şi de creşă, într-un an la finalul căruia compania a acu­mu­lat arierate totale de 495,2 mi­lioa­ne de lei.

Rezultatul pierderilor CFR Călători s-au cifrat la 252 milioane de lei. La Compania Naţională a Huilei au fost acordate bonificaţii de 230,2 milioane de lei sub formă de sporuri şi prime şi încă 14,5 milioane de lei prin tichete de masă, de vacanţă şi de creşă. Directorul general a avut un contract de mandat de 76.000 lei. Până la sfârşitul acestei perioade, CNH a acumulat arierate de 4,1 mi­liarde de lei. Lista poate con­tinua cu Metrorex, Electrocentrale Bucureşti, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Elec­trificare CFR, Termoelectrica etc.

Potrivit acordului stand-by cu FMI, întreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar ar trebui monitori­za­te pentru îmbunătăţirea perfor­man­­ţelor, care trebuie să se re­gă­seas­că în ultimă instanţă în reducerea arieratelor şi creşterea profitabilităţii. Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse în scrisoarea de intenţie convenită de Executiv cu Fondul Monetar Internaţional, pentru ca situaţia financiară să fie suprave­gheată cu prioritate în vederea redu­cerii volumului de subvenţii.

×
Subiecte în articol: economic