x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PRINS CU E-MAILUL - Demisie la Unicredit

PRINS CU E-MAILUL - Demisie la Unicredit

04 Noi 2008   •   00:00

Războiul Băncii Naţionale cu speculatorii de pe cursul leu-euro face prima victimă. Bogdan Mihoc, trezorierul Unicredit Ţiriac Bank şi-a dat demisia în urma scandalului privind operaţiunile derulate de bănci.



Funcţia sa a fost preluată de Dorin Badea, fost director adjunct al acestui departament, a anunţat instituţia. În urmă cu două săptămâni, BNR a anunţat că trezorierul unei bănci îndemna trezorierii altor instituţii să mărească dobânzile pe interbancar exact în timpul atacului asupra leului şi că trei bănci au fost chemate la BNR pentru explicaţii iar la o a patra conducerea nu era în ţară. Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în urma unui articol din Jurnalul Naţional şi a anunţat demararea unei investigaţii pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare. Ancheta urmăreşte dacă cele patru instituţii de credit au făcut o posibilă înţelegere.

În zilele atacului Unicredit Ţiriac, Royal Bank of Scotland, Bancpost şi ING au afişat dobânzi mari pe interbancar, ceea ce s-a tradus în creşterea indicelui BUBOR, şi în final la creşterea ratelor pentru cei care au credite în lei. “Avertizez băncile că au început să curgă reclamaţii de la clienţi privind introducerea de comisioane ce nu sunt prevăzute în contractele de creditare. Vom sancţiona dur tentativa băncilor de a transfera pe umerii clienţilor nepriceperea lor” avertiza în urmă cu două săptămâni Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere şi Reglementare din BNR. Între timp, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a amendat cu 60.000 de lei Bancpost pentru un comision neprevăzut în contracte, pe care ulterior l-a scos.

BNR a solicitat recent unui număr de şapte bănci să reintre în normalitate privind cotaţiile dobânzilor pe piaţa monetară şi a decis, că în cazul în care ROBOR depăşeşte 17,81%, banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR.

×
Subiecte în articol: economic