x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proclamaţia de la Bârlad

Proclamaţia de la Bârlad

22 Mar 2012   •   13:04

Noi, locuitorii municipiului Barlad, reuniti in Piata Civica alaturi de reprezentanti ai cetatenilor din celelalte localitati ale judetului Vaslui protestam impotriva explorarii/exploatarii gazului de sist prin metoda fracturarii hidraulice a rocilor, metoda neconventionala si poluanta.

In prezent, Uniunea Europeana nu dispune de o legislatie care sa reglementeze utilizarea metodei fracturarii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist.

Expertii in domeniu atrag atentia asupra pericolelor majore pe care le prezinta aceasta metoda pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor, si anume:

1. contaminarea panzei freatice si a surselor de apa potabila;

2. epuizarea resurselor de apa datorate metodei fracturarii hidraulice, care foloseste cantitati enorme de apa in procesul tehnologic;

3. contaminarea terenului;

4. aparitia exploziva a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele si chiar a cancerului;

5. risc seismic asociat cu antrenarea unor substante radioactive, a metanului si a altor substante cu efect de gaze de sera;

6. scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum si degradarea florei si faunei spontane.

Mai multe state din Europa au luat decizii impotriva utilizarii metodei fracturarii hidraulice, astfel:

1. in iulie 2011, FRANTA a interzis prin lege folosirea acestei metode;

2. in noiembrie 2011, MAREA BRITANIE a suspendat toate explorarile si productia de gaz de sist, ca urmare a seismelor produse in Blackpool;

3. in octombrie 2011, BULGARIA a impus un moratoriu permanent, iar in ianuarie 2012 a devenit a doua tara, dupa Franta, care a interzis complet, prin lege, explorarea si exploatarea gazului de sist;

4. in GERMANIA, in landul Westfalia – Renania de Nord, parlamentul local se pregateste sa adopte un moratoriu in acelasi sens al interzicerii explorarii si exploatarii gazului de sist.

Avand in vedere atitudinea statelor europene de a-si proteja cetatenii si mediile in care traiesc acestia prin interzicerea exploatarii gazelor de sist, prin metoda fracturarii hidraulice si noi, cei care am protestat astazi, cerem sa fim protejati de institutiile statului roman pentru a nu deveni eventuale victime ale utilizarii in zona a acestei metode.

In acest sens, cerem tuturor autoritatilor statului roman care, prin lege, sunt obligate sa ne asigure protectia noastra si a mediului in care traim, sa adopte, de urgenta, urmatoarele masuri:

1. Guvernul Romaniei, prin persoana primului ministru, sa impuna Agentiei Nationale a Resurselor Minerale anularea sau suspendarea imediata a acordurilor petroliere de concesiune pentru explorarea/ exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturarii hidraulice a rocilor;

2. Guvernul sa sustina in Parlamentul Romaniei proiectul de lege privind interzicerea folosirii in Romania a metodei de fracturare hidraulica a rocilor in explorarea/exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflata in dezbatere la Senat ca prima camera sesizata;

3. Primul Ministru, Mihai Razvan Ungureanu, sa-l destituie imediat pe presedintele ANRM, pentru declaratiile publice prin care respinge a prioriorice dezbatere asupra metodei fracturarii hidraulice a rocilor si pentru partizanatul evident prin care sustine o corporatie privata in dauna interesului general al cetatenilor din zonele vizate de explorarea/ exploatarea gazelor de sist.

4. completarea legislatiei de mediu cu masurile necesare evitarii, acum si in viitor, a riscurilor de poluare rezultate din explorari/exploatari de hidrocarburi lichide sau gazoase prin metoda fracturarii hidraulice.

In conformitate cu art. 2 alin. 1 din Constitutia Romaniei, cerem Guvernului sa analizeze cu responsabilitate cererile noastre. Ne sustinem punctele de vedere prin semnaturile atasate in tabelele anexate.

Ca romani nu putem concepe sa fim parasiti de statul roman si institutiile sale, in fata unor amenintari ce vin din partea unor corporatii ce au ca singur scop asigurarea profitului si nicicum sanatatea oamenilor si protejarea mediului inconjurator. Speram ca Guvernul Romaniei sa fie la fel de responsabil, atunci cand este in pericol viata cetatenilor sai, ca si alte state din Europa cum sunt Franta, Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Irlanda.

Data astazi, joi, 22 martie 2012, la Barlad.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist