Producţia de grâu obţinută în acest an, de peste 7,3 milioane de tone, este mai bună decât recolta anului 2013, chiar dacă ploile din luna iulie au diminuat cantitatea estimată iniţial de agricultori la peste 8 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. “Culturile aveau nevoie de ploi în mai şi iunie, nu şi în iulie, şi ne aşteptam la grâu, conform estimărilor fermierilor, la o producţie record de 8 milioane de tone, cea mai mare cantitate obţinută în România, însă din cauza ploilor s-a diminuat cantitatea. Totuşi avem o producţie mai bună ca anul trecut, avem 7,37 milioane de tone, ceea ce reprezintă o premisă importantă pentru exporturile româneşti şi pentru dezvoltarea exploataţiilor respective”, a spus Constantin. Pe de altă parte, ministrul nu a oferit date privind calitatea grâului, despre care unii specialişti au spus că ar putea fi afectată de ploi, din cauză că încă nu au fost efectuate analizele.
Şi la rapiţă s-a înregistrat o producţie record, în condiţiile în care abia în 1970 a fost introdusă în cultură. “La rapiţă avem cea mai mare producţie din istorie, în topul ultimilor 45 de ani, în condiţiile în care rapiţa s-a introdus în cultură abia în 1970. De asemenea, eu sper că ploile din iulie au fost benefice şi pentru floarea-soarelui, dar şi pentru porumb. Toate aceste producţii sunt importante, nu numai pentru agricultură, ci şi pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a României”, a mai spus Constantin.
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor produselor alimentare, pe fondul unei bune recolte în 2014, ministrul Agriculturii a subliniat că ministerul nu poate influenţa preţurile alimentelor, preţuri care sunt date de cerere şi ofertă.
Balanţa comercială cu produse agricole pe primele patru luni arată o creştere a exporturilor faţă de 2013, ceea ce ar putea crea premise pentru o nouă balanţă pozitivă în 2014. Potrivit datelor MADR, producţia de grâu recoltată de pe 99% din suprafaţă se ridică la 7,373 milioane tone (7,343 milioane tone în 2013), iar cea de rapiţă la 1,089 milioane de tone, faţă de 647.811 tone în 2013.
Citește pe Antena3.ro