Şefii de stat şi de guvern ai Europei lărgite au schimbat săptămăna trecută modalitatea de votare in Consiliul UE. Europarlamentarul Silvia Ciornei atrage atenţia asupra cătorva aspecte prevăzute in noua reglementare ce va influenţa foarte tare viitorul politicii şi al economiei romăneşti.
Şefii de stat şi de guvern ai Europei lărgite au schimbat săptămăna trecută modalitatea de votare in Consiliul UE. Europarlamentarul Silvia Ciornei atrage atenţia asupra cătorva aspecte prevăzute in noua reglementare ce va influenţa foarte tare viitorul politicii şi al economiei romăneşti.
Şefii de stat şi de guvern au decis abandonarea Tratatului Constituţional, optănd pentru metoda clasică de amendare a tratatelor, cu ocazia reuniunii Consiliului European de la 21-22 iunie. Astfel, datorită numeroaselor concesii, noul tratat revizuit va fi mai modest in privinţa substanţei decăt Tratatul Constituţional, susţine europarlamentarul conservator Silvia Ciornei. Termenul "Constituţie", simbolurile Uniunii - Â steag, imn, moto, denumirea de ministru european al Afacerilor Externe, denumirea de lege europeană şi lege-cadru - au fost eliminate, spune Silvia Ciornei, europarlamentar Partidul Conservator. Ea adaugă că Romănia s-a raliat consensului realizat. "Punct şi mergem mai departe, cu problemele noastre de acasă. Dacă acest concept diplomatic al ralierii la consens este rezultatul unei decizii bine căntărite, poziţia este aproape rezonabilă, numai să nu fie efectul ignoranţei in materie europeană", adaugă Ciornei.
PROCEDURĂ. "Tratatul revizuit reflectă mai degrabă suspiciunea euroscepticilor că Europa are prea multe prerogative decăt temerea că Europa are prea puţine puteri şi mijloace pentru a face faţă provocărilor actuale. Dorinţa cetăţenilor europeni pentru mai multă Europă nu a fost onorată", spune europarlamentarul.
Cel mai mare pas inapoi se referă la modalitatea de vot in Consiliul UE, cănd se decide sub procedură comunitară. Eficienţa procesului de luare a deciziilor depinde de probabilitatea ca un proiect de act european, iniţiat de Comisia Europeană, să fie votat in Consiliul UE. "Conform procedurii de vot prevăzute de Tratatul de la Nisa, probabilitatea de trecere a scăzut de la aproximativ 8% pentru UE-15 la aproximativ 2% pentru UE-27. Conform procedurii votului dublei majorităţi (65% din populaţie, 55% din state), prevăzută de defunctul deja Tratat Constituţional, probabilitatea de trecere ar fi crescut la aproximativ 10% pentru UE-27. Or, in urma compromisului realizat cu Polonia, dubla majoritate este amănată practic pănă in 2017!! Este aproape echivalent cu renunţarea definitivă. Işi permite Europa să fie mai puţin eficientă in următorii zece ani?! Europa-piaţă va funcţiona probabil, dar proiectul unei Europe politice puternice va fi fost departe uitat in visul romantic al celor care, cu pasiune, dedicaţie şi spirit inovator, au reuşit in timpul Convenţiei pentru viitorul Europei să propună autenticul "Tratat Reformator", şi nu "Tratatul Mutilat" de astăzi, consideră europarlamentarul Silvia Ciornei.