x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Punctele Gastronomice Locale au devenit realitate

0
Autor: Diana Scarlat 31 Oct 2019 - 11:53
Punctele Gastronomice Locale au devenit realitate


O lege „plimbată” timp de trei ani printre autorități, cea care-i ajută pe micii fermieri să-și vândă preparatele culinare „ca la mama acasă” direct către turiștii amatori de bucătărie tradițională românească, se poate aplica acum, după ce și ANAF a reușit să stabilească modul de impozitare a punctelor gastronomice locale. Micile gospodării se pot trasnforma, astfel, în restaurante rurale.

 

Bucătăria din gospodărie poate fi transformată în punct gastronomic local (PGL), dacă îndeplinește anumite condiții. În primul rând, se promovează preparatele după rețetele culinare specifice zonei în care se află gospodăria. Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor, astfel încât localnicul care și-a înființat o astfel de afacere le va oferi oaspeților un meniu zilnic, alcătuit din puține preparate: cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și, eventual, două feluri de desert, toate cu specificul zonei. De asemenea, se încurajează folosirea cât mai multor produse e bază din zona în care există punctele gastronomice locale: legume, fructe, carne, lapte, ouă, brânză și chiar mămăligă sau pâine din cereale cultivate în respectiva zonă.

Pentru înființarea GPL, este obligatoriu ca întreprinzătorul să se constituie într-o formă juridică, de tipul persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere familială (IF), întreprindere individuală (II) sau societate comercială (SRL). Este nevoie de înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008. Dosarul depus pentru obținerea înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor trebuie să conțină schița locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului comerțului, copie după actul de identitate. Pentru a ușura munca birocratică a gospodarilor, există consultanți care le pot rezolva problemele administrative. Și în acest caz este recomandată asocierea, inclusiv pentru a beneficia de ajutor pentru depunerea dosarelor și obținerea autorizațiilor de funcționare.

 

O condiție de bază pentru punctele Gastronomice locale este ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora să fie verificată periodic.

 

După depunerea dosarului pentru înființarea PGl, inspectorii DSVSa județene vor efectua o vizită la locul de preparare a alimentelor, unde vor face evaluarea unității, pentru a constata dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. În caz contrar, se vor notifica proprietarului deficiențele constatate, precum și termenele de remediere. Înregistarea la registrul comerțului se face în baza cererii de înregistrare, care cuprinde și codurile caEn corespunzătoare activității dorite, alături de documentele prevăzute de lege conform Oficiului național al registrului comerțului.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Veste BUNĂ de la ministrul Economiei. Ce spune Virgil Popescu despre prețurile la energie

Veste BUNĂ de la ministrul Economiei. Ce spune Virgil Popescu despre prețurile la energie
Românii nu vor plăti mai mult pentru energie decât au plătit în decembrie anul trecut, plafonarea și compensarea ducând prețurile la nivelul anului 2020, a declarat marți, în Parlament, ministrul Energiei...

ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 30% în ultima lună

ROBOR la 3 luni EXPLODEAZĂ. A crescut cu 30% în ultima lună
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este cotat marţi la 2,33%, în creştere de la 2,30% cât a fost luni, arată...

Analiză XTB: Petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril în timpul acestei ierni

Analiză XTB: Petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril în timpul acestei ierni
Galerie Foto Participanții la piață speculează că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril în timpul iernii (OIL și OIL.WTI) și că prețurile gazelor naturale - în prezent, în jur de 5 dolari pe MMBTU - vor atinge...

Deficitul bugetar a scăzut la 3,77% din PIB în primele 9 luni din 2021

Deficitul bugetar a scăzut la 3,77% din PIB în primele 9 luni din 2021
Deficitul bugetar se situează la 3,77% din PIB, ridicându-se la 44,29 miliarde de lei, în primele 9 luni din acest an, în scădere față de 6,37% din PIB în aceeași perioadă din 2020, arată datele Ministerului...

70% dintre șoferii români și-au dus mașinile în service cu întârziere din cauza restricțiilor anti COVID-19

70% dintre șoferii români și-au dus mașinile în service cu întârziere din cauza restricțiilor anti COVID-19
Circa 70% dintre posesorii de autovehicule și-au dus mașinile în service cu întârziere din cauza restricțiilor anti COVID-19, arată un sondaj realizat de Castrol.  Aproape 62% dintre șoferi sunt...

Efectele noilor restricții asupra industriei HORECA: Scăderea cu 75% a activității

Efectele noilor restricții asupra industriei HORECA: Scăderea cu 75% a activității
Industria HORECA va fi grav afectată de noile restricții anti COVID-19, ducând la o scădere de circa 75% a activității, raportat la anul 2019. Problema este cu atât mai gravă, cu cât guvernul nu acordă...

Ce trebuie să știți când aderați la un fond de pensii administrat privat

Ce trebuie să știți când aderați la un fond de pensii administrat privat
Semnarea actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat necesită un mare nivel de atenție. Actul de aderare este încheiat cu administratorul fondului ales şi trebuie semnat atât de...

90% dintre angajații români vor să lucreze de la birou sau preferă un program de muncă hibrid

90% dintre angajații români vor să lucreze de la birou sau preferă un program de muncă hibrid
Majoritatea românilor vor să muncească de la birou, doar 10% dorind să lucreze exclusiv de acasă. După 18 ani de restricții din cauza pandemiei de COVID-19, oamenii asociază revenirea la locul de muncă cu...

Creditul guvernamental a crescut cu 21,2% în septembrie 2021

Creditul guvernamental a crescut cu 21,2% în septembrie 2021
Creditul guvernamental a crescut în luna septembrie 2021 cu 1,4% față de luna august 2021, până la 162,675 miliarde lei. În raport cu septembrie 2020, acesta a crescut cu 21,2 la sută (14,0 la sută în termeni...

Oamenii de afaceri cer partidelor un pact pentru implementarea PNRR

Oamenii de afaceri cer partidelor un pact pentru implementarea PNRR
Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită tuturor partidelor politice parlamentare responsabile încheierea unui pact pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, anunță un...

Temerile de pe piața muncii. Circa 50% dintre români nu au curajul să ceară măriri salariale

Temerile de pe piața muncii. Circa 50% dintre români nu au curajul să ceară măriri salariale
Circa 32% dintre angajaţii din România nu sunt mulţumiţi de salariul actual, Totodată, 49% nu au curajul să ceară mărirea veniturilor lunare, conform unui studiu realizat de agenţia de recrutare Hays...

Importurile de gaze naturale EXPLODEAZĂ. Au crescut cu 56% în primele 8 luni din 2021

Importurile de gaze naturale EXPLODEAZĂ. Au crescut cu 56% în primele 8 luni din 2021
Importurile de gaze au crescut cu 56% în primele opt luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2020, ceea ce înseamnă 1,908 milioane de tone echivalent petrol (tep), față de 684.600 tep anterior, arată...

Cum să alegem un fond de pensii administrat privat

Cum să alegem un fond de pensii administrat privat
Majoritatea dintre noi suntem înscriși în sistemul public de pensii, pentru care cotizăm atâta timp cât suntem angajați. Adică pentru a avea o pensie de stat și pentru care plătim din salariu contribuții la si...

Pensiile private – factor de stabilitate pentru economie

Pensiile private – factor de stabilitate pentru economie
La 13 ani de la constituire, piața pensiilor private a ajuns să reprezinte cea mai importantă componentă a pieței financiare nebancare, din perspectiva valorii activelor totale înregistrate de fondurile de pensii...

Criza după criză: a venit ora penuriei de magneziu!

Criza după criză: a venit ora penuriei de magneziu!
Industria de automobile intră sub spectrul unei noi restricții de producție din cauza lipsei magneziului. China, care asigură 90 la sută din producția mondială a acestui metal, și-a redus drastic livrările, în...
Serviciul de email marketing furnizat de