x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Punctele Gastronomice Locale au devenit realitate

Punctele Gastronomice Locale au devenit realitate

de Diana Scarlat    |    31 Oct 2019   •   11:53
Punctele Gastronomice Locale au devenit realitate

O lege „plimbată” timp de trei ani printre autorități, cea care-i ajută pe micii fermieri să-și vândă preparatele culinare „ca la mama acasă” direct către turiștii amatori de bucătărie tradițională românească, se poate aplica acum, după ce și ANAF a reușit să stabilească modul de impozitare a punctelor gastronomice locale. Micile gospodării se pot trasnforma, astfel, în restaurante rurale.

 

Bucătăria din gospodărie poate fi transformată în punct gastronomic local (PGL), dacă îndeplinește anumite condiții. În primul rând, se promovează preparatele după rețetele culinare specifice zonei în care se află gospodăria. Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor, astfel încât localnicul care și-a înființat o astfel de afacere le va oferi oaspeților un meniu zilnic, alcătuit din puține preparate: cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și, eventual, două feluri de desert, toate cu specificul zonei. De asemenea, se încurajează folosirea cât mai multor produse e bază din zona în care există punctele gastronomice locale: legume, fructe, carne, lapte, ouă, brânză și chiar mămăligă sau pâine din cereale cultivate în respectiva zonă.

Pentru înființarea GPL, este obligatoriu ca întreprinzătorul să se constituie într-o formă juridică, de tipul persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere familială (IF), întreprindere individuală (II) sau societate comercială (SRL). Este nevoie de înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008. Dosarul depus pentru obținerea înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor trebuie să conțină schița locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului comerțului, copie după actul de identitate. Pentru a ușura munca birocratică a gospodarilor, există consultanți care le pot rezolva problemele administrative. Și în acest caz este recomandată asocierea, inclusiv pentru a beneficia de ajutor pentru depunerea dosarelor și obținerea autorizațiilor de funcționare.

 

O condiție de bază pentru punctele Gastronomice locale este ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora să fie verificată periodic.

 

După depunerea dosarului pentru înființarea PGl, inspectorii DSVSa județene vor efectua o vizită la locul de preparare a alimentelor, unde vor face evaluarea unității, pentru a constata dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. În caz contrar, se vor notifica proprietarului deficiențele constatate, precum și termenele de remediere. Înregistarea la registrul comerțului se face în baza cererii de înregistrare, care cuprinde și codurile caEn corespunzătoare activității dorite, alături de documentele prevăzute de lege conform Oficiului național al registrului comerțului.

×