x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Termenul de recesiune, puţin cam "grav" pentru situaţia curentă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Termenul de recesiune, puţin cam "grav" pentru situaţia curentă

09 Mar 2012   •   12:34
Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Termenul de recesiune, puţin cam "grav" pentru situaţia curentă

In legatura cu anuntul ministrului de Finante, Bogdan Dragoi, potrivit caruia Romania ar putea intra intr-o recesiune tehnica, purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca termenul este putin cam grav pentru situatia curenta si ca totul este doar o chestiune comparativa cu sistemul de referinta.

Dan Suciu a precizat ca daca Romania ar fi inregistrat o crestere economica mai temperata, sistemul de referinta ar fi fost diferit si astfel nu ar fi existat posibilitatea unei recesiuni tehnice.

"Sa privim lucrurile putin mai relaxat, in sensul in care rigiditatea termenului ne-ar impune niste concluzii fataliste. Toata discutia despre eventuala intrat in recesiune vine de la reperul luat in trimestrul trei din 2011. Atunci am avut o crestere economica record, daca am fi avut o crestere mai temperata am fi putut sa nu mai remarcam posibilitatea intrarii in recesiune tehnica, nivelul de referinta ar fi fost altul", a explicat Dan Suciu.

Purtatorul de cuvant al Executivului a adaugat ca desi aceasta asociere poate fi facuta in termeni tehnici, in realitate situatia nu este atat de grava pe cat o sugereaza termenul.

"Daca ne uitam la evolutiile trimestriale inca suntem in grafic. Cum se arata acest trimestru, cifrele nu arata ca am fi intr-un trimestru mai prost decat cel de anul trecut. Cred ca termenul este usor grav pentru situatia curenta. In termeni tehnici putem face aceasta asociere", a incheiat Dan Suciu.

Bugetul pe acest an a fost construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%, dar ulterior, in luna februarie, la sfarsitul misiunii comune la Bucuresti, Fondul Monetar si Comisia Europeana au revizuit la 1,5-2% estimarea privind avansul PIB.

Doua saptamani mai tarziu, Comisia Europeana a a anuntat ca prognoza privind cresterea PIB pentru acest an este revizuita la 1,6%, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata.

Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

×