13:15 • Gazprom a decis să reducă furnizarea de gaze naturale către Ucraina cu
încă 25% începând de marţi ora 19:00 ora României, potrivit lui Serghei
Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului. Anterior, luni dimineaţă
gigantul rus a mai redus cu alte 25 de procente livrările de gaze
naturale destinate consumului intern al Ucrainei.
● Ameninţare ucraineană cu reducerea transportului de gaz rusesc în Europa
Gazprom a decis să reducă furnizarea de gaze naturale către Ucraina cu încă 25% începând de marţi ora 19:00 ora României, potrivit lui Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului. Anterior, luni dimineaţă gigantul rus a mai redus cu alte 25 de procente livrările de gaze naturale destinate consumului intern al Ucrainei.
Compania ucraineană Naftogaz a precizat marţi că diminuarea livrărilor a ajuns ulterior la 35%, până la 46 de milioane de metri cubi de gaz. Potrivit unui comunicat al Gazprom decizia a survenit în lipsa unor progrese la negocieri.
Luni, compania ucrainiană Ukrtransgaz anunţat că a fost informată de Gazprom în vederea reducerii livrărilor cu 30 de milioane de metri cubi pe zi, 25% din total. Anunţul de azi al gigantului rus a survenit declaraţiilor făcute luni de Valentin Zemlianski, purtătorul de cuvânt al Naftogaz, conform căruia consumatorii ucrainieni nu vor fi afectaţi de reducerea livrărilor de luni deoarece Ucraina deţine suficiente rezerve pentru a compensa reducerea furnizării. Zemlianski a mai precizat că Ucraina nu se va atinge de gazele destinate Europei Occidentale.
INFLUENŢĂ. Gazprom trebuie să primească 600 de milioane de dolari din partea Ucrainei pentru 1,9 miliarde de metri cubi de gaze primite până acum. De câteva săptămâni Ucraina are o dispută cu Rusia în privinţa datoriei Ucrainei pentru gazele consumate.
Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, a precizat pentru Jurnalul Naţional că diferendul dintre Rusia şi Ucraina nu va afecta furnizarea de gaze către România. „Nu se pune problema, România n-are nicio legătură cu gazele pe care le livrează Gazpromul Ucrainei şi nici cu neînţelegerile dintre cele două parţi”, a afirmat Rusu.
În luna ianuarie 2006 un conflict între autorităţile ruse şi cele ucrainiene referitor la preţul gazelor provenite din Rusia a condus la întreruperea temporară a transportului de gaze către statele europene. (Daniel Ionaşcu)
Citește pe Antena3.ro