x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RCA mai scump

RCA mai scump

de Elena Stan    |    18 Noi 2010   •   20:01
RCA mai scump
Sursa foto: /Intact Images

138241-andreea-alexandru-intact-images-200802221218060.jpgTarifele aferente poliţelor auto obligatorii RCA pentru anul viitor vor fi majorate cu cel mult 15% faţă de cele practicate în 2010, potrivit datelor transmise de patru societăţi de asigurare pe adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Astfel, tarifele practicate de cele patru societăţi în cazul poliţelor RCA, pentru autoturisme cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.200 cmc şi 1.600 cmc şi şoferi cu vârste între aproximativ 30 şi 50 ani, vor varia, în medie, între –5% şi +15% faţă de cele utilizate în acest an, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). “La aceste tarife afişate, asigurătorii şi-au propus să aplice o serie de coeficienţi proprii de corecţie, în funcţie de diverse criterii, precum regiune, localitate, vârstă, plata integrală a primei sau acordarea unui coeficient de campanie. Prin aplicarea acestor corecţii, la tarifele de primă afişate se poate ajunge la o reducere cumulată de până la 25%”, potrivit comunicatului CSA.

Mai mult decât atât, datorită reglementărilor emise de CSA referitoare la sistemul bonus-malus, societăţile de asigurare sunt obligate ca, la tarifele rezultate după aplicarea coeficienţilor proprii de corecţie, să acorde bonus persoanelor care nu au provocat accidente, adică să reducă tariful de primă sau, după caz, să aplice malus (să majoreze prima) persoanelor care au provocat daune. “Persoanele care au încheiat asigurarea RCA în 2010 pentru un an de zile şi nu au provocat accidente în 2009 ştiu foarte bine că au beneficiat de o reducere a tarifului de primă cu 10% ca urmare a aplicării sistemului bonus-malus. Din datele primite de la societăţi rezultă faptul că, până acum, peste 90% din asiguraţii RCA au primit bonus şi ne aşteptăm ca acest procent să nu se modifice semnificativ”, a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA. Prin aplicarea sistemului

bonus-malus, cei care nu au provocat accidente doi ani consecutivi (2009 şi 2010) vor beneficia de un bonus şi mai mare, respectiv de 20%, dacă vor încheia asigurarea pe un an. “Este de aşteptat să primim notificări şi de la alte societăţi de asigurare. Având în vedere faptul că notificările deja primite provin de la societăţi care deţin o treime din piaţa asigurărilor obligatorii RCA, este puţin probabil ca şi celelalte companii să aplice majorări semnificativ diferite de acestea”, a spus Toncescu. Potrivit CSA, patru societăţi au notificat instituţia cu privire la tarifele de primă stabilite pentru 2011 aferente asigurărilor obligatorii RCA.

×
Subiecte în articol: asigurari