x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recesiune în Germania. PIB-ul și consumul au scăzut în ultimul trimestru din 2022

Recesiune în Germania. PIB-ul și consumul au scăzut în ultimul trimestru din 2022

de Redacția Jurnalul    |    30 Ian 2023   •   19:55

Cea mai mare economie europeană ar putea intra în recesiune, după ce s-a contractat în ultimul trimestru din 2022, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), citate de Reuters.

PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2% în perioada analizată, după o creștere de 0,5% în trimestrul anterior din 2022. Rezultatele sunt sub așteptările analiștilor care estimau o stagnare. Totodată, consumatorii au cheltuit mai puțin.  PIB-ul a crescut cu 18,% în 2022, sub estimările anterioare de 1,9%. 

Ultimele date cresc riscul de recesiune, previziunile arătând că economia Germaniei va scădea în primele 3 luni din 2023. 

Guvernul federal de la Berlin a aprobat un plan amplu de măsuri de sprijin pentru persoane fizice și companii, de 200 de miliarde de euro, pentru a face față scumpirilor la energie. "Cu toate acestea, există încă mulţi factori care generează stres: invadarea Ucrainei de către Rusia şi consecinţele sale economice, nivelul slab al economiei mondiale, preţurile în continuare mari la energie şi inflaţia ridicată, comparativ cu nivelul de dinaintea crizei", a transmis Ministerul Economiei.

Executivul estimează că economia Germaniei va crește cu 0,2% în 2023 iar inflația se va reduce la 6%, de la 7,9% în 2022. 



 

×
Subiecte în articol: germania economie criza recesiune