x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Record pe piața de capital în ianuarie 2021

Record pe piața de capital în ianuarie 2021

09 Feb 2021   •   12:02
Record pe piața de capital în ianuarie 2021

Piața de capital a crescut într-o singură lună mai mult decât tot anul trecut. Avansul indicelui BET-TR, care include și dividendele, a fost de 5,1% în ianuarie 2021, față de aceeași perioadă din 2020, transmite Bursa de Valori București (BVB). 

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare din prima lună a anului, cu toate tipurile de instrumente financiare, s-a ridicat la 11,07 milioane de euro, cu 6% mai mult față de ianuarie 2020. 

La ultima ședință de tranzacționare din ianuarie, BET-TR a ajuns la nivelul record de 17.350 de puncte, un nou maxim istoric. 

"Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listării de pachete minoritare de acţiuni în companiile în care statul român este acţionar. Reluarea listărilor nu înseamnă privatizare, ci transparenţă şi acces la finanţare, statul putând deţine în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pe bursă pentru că piaţa de capital asigură un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale. Noi, la Bursa de Valori Bucureşti, ne poziţionăm ca parteneri pe termen lung ai statului român, avem împreună o experienţă îndelungată şi pozitivă în utilizarea mecanismelor pieţei de capital atât prin emisiuni de titluri de stat, cât şi prin listarea pe bursă în ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul său: începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deţine un pachet semnificativ de peste 20,6%, şi continuând cu alte şase companii incluse în indicele BET în care statul este cel mai important acţionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa oferă astfel multiple exemple în care companiile în care statul este acţionar au devenit un succes economic", spune Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

Creşterea numărului de companii listate la bursă înseamnă o participare sporită la activitatea economică, fie cumpărând acţiuni la aceste societăţi, fie prin fondurile de investiţii sau fondurile de pensii.

Valoarea totală de tranzacţionare înregistrată pe toate tipurile de instrumente financiare, în ianuarie 2021, a ajuns la 221 milioane de euro. Din aceștia, tranzacţiile de acţiuni au reprezentat160 milioane de euro, iar pe instrumente cu venit fix tranzacţiile au fost de 48 milioane de euro. Restul tranzacţiilor au fost realizate pe segmentul de produse structurate, unităţi de fond.

×
Subiecte în articol: bursa piata de capital