x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea poluării creşte preţurile

Reducerea poluării creşte preţurile

22 Ian 2008   •   00:00
Reducerea poluării creşte preţurile
Sursa foto: AFP/

România va afla mâine cu cât se reduc drepturile de po­luare, conform noilor nor­me europene. Decizia CE va duce la scum­pi­rea energiei electrice, termi­ce, a transporturilor, dar şi a produselor industriei chi­mi­ce, petrochi­mice sau a meta­le­lor.

România va afla mâine cu cât se reduc drepturile de po­luare, conform noilor nor­me europene. Decizia CE va duce la scum­pi­rea energiei electrice, termi­ce, a transporturilor, dar şi a produselor industriei chi­mi­ce, petrochi­mice sau a meta­le­lor.

Un nou val de scumpiri va sosi în perioada următoare şi va viza energia electrică, termică, transporturile, dar şi industria chimică, petrochimică sau a metalelor. Cu cât se va mări fiecare preţ depinde de decizia de mâine pe care trebuie să o ia Comisia Europeană în privinţa reducerii emisiilor de gaze poluante. Aceasta a luat decizia ca Uniunea Europeană să îşi reducă până în 2020 cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră, comparativ cu datele anului 2005. Dacă ţinta totală a blocului comunitar a fost deja stabilită, la data de 23 ianuarie se va stabili cum se va împărţi această ţintă în interiorul Uniunii Europene pentru cele 27 de state. În funcţie de sarcinile care se vor trasa fiecărui stat, nevoile investiţionale ale României pentru atingerea acestei ţinte vor fi mai mari sau mai mici. Ţara noastră are două alternative: ori reduce producţia, ca să se încadreze în norma de poluare, ori achiziţionează certificate de emisii de carbon de pe piaţa europeană la preţuri care se vor reflecta în produsul finit.

 

“România trebuia oricum să facă investiţiile de mediu. Problema este cea a costurilor, care în România sunt de şase ori mai mari decât media UE. Dacă la noi se cheltuiesc 1.300 de euro, media UE este de 200 euro”, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată. Voinea a mai precizat că din cauza reducerii emisiilor vor exista scumpiri în sectorul energetic în toată lumea. “Pe lângă energie, cele mai mari scumpiri vor exista în sectoarele energofage: producţia de oţel, aluminiu, industria chimică sau petrochimică”, a mai spus el. Pe lângă acestea, scumpirile se vor propaga în toată economia şi se vor regăsi inclusiv în preţul alimentelor, din simplul fapt că vor creşte costurile la energie.

DISENSIUNI. Decizia Comi­siei Europene de a reduce cu 20% nivelul de emisii din UE până în 2020 a creat panică în rândul statelor membre, fiecare dorind să fie cât mai protejată de decizia forului comunitar. România este adepta unei împărţiri în funcţie de produsul intern brut pe cap de locuitor, ceea ce va duce la o sarcină mai mare pe statele dezvoltate ale UE: Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia. Această împărţire va duce la o presiune mai mică pentru România şi deci la un necesar de investiţii mai mici. Ca atare, creşterile de preţuri vor fi şi ele mai scăzute decât în statele occidentale. Potrivit Associated Press, acest model va da dreptul anunitor state din estul Europei să îşi crească norma de emisii poluante, deoarece economiile acestora sunt în creştere. Celălalt curent este promovat de Franţa, iar această variantă ar fi dezastruoasă pentru România. În esenţă, francezii soli­cită repartiţia efortului de reducere a emisiilor în funcţie de emisiile de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor. Cum România nu stă prea bine la acest indicator, adoptarea acestei propuneri va crea mari greutăţi ţării noastre. Între timp, francezii fac mari presiuni pentru ca varianta propusă de ei să fie adoptată. Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, a trimis de săptămâna trecută o scrisoare către Jose Barroso, preşesedintele CE, în care îşi exprima “profunde obiecţii asupra moda­li­tăţilor de aplicare” reţinute pentru reducerea emisiilor şi pentru a contesta “repartiţia efortului între statele membre”. Franţa este interesată în mod direct de această aplicare, deoarece peste 77% din energia produsă în acest stat este produsă în cele 58 de reactoare nucleare existente pe teritoriul său. În Franţa se emit anual 6,16 tone de dioxid de carbon pe fiecare cetăţean, cu aproxi-mativ 20% sub media europeană.

 

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic romania