x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Replica - Guvernul, dat in judecata de patronate

Replica - Guvernul, dat in judecata de patronate

29 Mar 2005   •   00:00


Oamenii de afaceri afirma ca modificarile Codului Fiscal sunt ilegale si ca vor conduce la prabusirea industriei autohtone.



  • de DANIELA IVAN
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • OPINIE. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIMPIMM spune ca Guvernul a incalcat legea
    Patronatele din Romania dau in judecata Guvernul daca ordonanta de urgenta care aproba Codul Fiscal va fi publicata in Monitorul Oficial. Masurile aprobate prin Codul Fiscal sunt ilegale si vor conduce la un spor inflationist estimat la 5,8%, precum si la scaderea profiturilor in aproape toate sectoarele economiei.

    Uniunea Patronatelor din Romania - care coaguleaza sase confederatii patronale - Consiliul National al Patronilor din Romania, Patronatul Roman-PR, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Patronatul Roman-PNR, UGIR 1903 si UGIR - a hotarat sa dea in judecata Guvernul daca Codul Fiscal va fi publicat in Monitorul Oficial.

    MOTIVE. Patronii spun ca modificarile aduse Codului Fiscal sunt ilegale pentru ca acesta se poate modifica si completa numai prin lege, promovata, de regula, cu sase luni inainte de intrarea sa in vigoare. Mai mult, toate schimbarile intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege. Mai mult, proiectul Codului nu a fost discutat in Comisia de Dialog Social si nu are avizul Consiliului Economic si Social. Asta inseamna ca Guvernul isi incalca propriile hotarari si ca da dovada de o lipsa totala de respect fata de legislatie.

    STUDIU. O singura prevedere cuprinsa in Codul Fiscal, cea care se refera la cresterea pretului la utilitati (cu 35% la gaze, cu 6,8% la energia electrica si cu 20% la energia termica), va duce la un spor inflationist estimat la 5,8%, se arata intr-un studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA) relizat la comanda UGIR 1903.

    "Calculele realizate arata ca o crestere simultana a preturilor la utilitati cu procentele anuntate ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, altfel spus o inflatie suplimentara medie de 5,8%", a declarat Liviu Voinea, coautor al studiului citat.

    PROFITABILITATE. Un alt efect al cresterii anuntate a preturilor la utilitati este scaderea valorii adaugate brute in toate ramurile economiei nationale, cu exceptia energiei electrice, termice si gazelor. Industria prelucratoare isi va diminua valoarea adaugata bruta cu 4,3%, insa exista ramuri care vor avea mult mai mult de suferit. Cea mai mare lovitura o va primi industria chimica si de fibre sintetice, care isi va diminua profitul brut cu 11,6%. Ii urmeaza metalurgia si siderurgia, care vor pierde 7,8%, si materialele de constructii, care isi vor diminua profitabilitatea cu 2,3%. Studiul ia in calcul doar cresterea preturilor la utilitati, fara a tine cont de efectul cresterilor de accize.

    INFLUENTA IN PRETURI
    Preturile la utilitati au o importanta deosebita in economia romaneasca pentru ca Romania este cea mai mare consumatoare de energie dintre toate tarile europene. Conform raportului Romania si Agenda Lisabona, elaborat in 2004, tara noastra consuma 1.164 kg de combustibil la 1.000 euro de PIB, comparativ cu Uniunea Europeana, unde consumul se inscrie intr-o marja de la 125 kg (Danemarca) la 341 kg (Slovenia). Conform aceluiasi raport, pretul la energie electrica si la gaze in Romania se gaseste inca sub nivelul minim din UE.

    ×
    Subiecte în articol: economic