x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restanţele la credite vor creşte, dar mai lent decât anul trecut

Restanţele la credite vor creşte, dar mai lent decât anul trecut

de Daniela Ivan    |    01 Apr 2010   •   00:00
Restanţele la credite vor creşte, dar mai lent decât anul trecut
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Acumularea de credite neperformante va continua şi în acest an, însă ritmul de creştere va fi mai lent, spun reprezentanţii BNR. Banca centrală se aşteaptă ca băncile să rămână reticente în a da credite şi le avertizează că este datoria sa să le tragă de mânecă dacă exagerează.



Vestea bună pentru bănci, dar şi pentru persoanele fizice, este că în acest an nu vom mai asista la creşterea alarmantă a creditelor neperformante. "Situaţia creditelor neperformante ne preocupă, dar nu am ajuns la un punct final. Acumularea va continua. Ritmul de acumulare a creditelor neperformante va fi mai lent decât în 2009. Cu cât semnele revenirii economice se vor acumula, cu atât va încetini ritmul de creştere a acestora", a afirmat Cristian Popa, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Procentul creditelor neperformante variază de la bancă la bancă şi se situează între 13,1% şi 2,5%, conform unor aprecieri din piaţa bancară. El a mai precizat că "BNR nu se aşteaptă la şocuri noi faţă de prima parte a crizei. Ne aşteptăm ca presiunea negativă asupra calităţii portofoliului să continue".

PERSPECTIVE MODESTE
"Perspectivele de creştere economică ale României rămân modeste. Cifrele sunt de la Fondul Monetar Internaţional şi nu contrapunerea lor cu cele româneşti este importantă. Relansarea va fi lentă", a afirmat Ion Drăgulin, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR. Este clar că în aceste condiţii băncile nu se vor grăbi să dea credite.

"Presiunile rămân. Băncile vor trebui să fie în continuare prudente... Băncile trebuie să aibă perspectiva unei relaţii pe termen mediu şi lung cu clienţii", a încheiat Popa. Viceguvernatorul a mai spus că "este datoria BNR să atragă atenţia băncilor asupra exagerării în întărirea standardelor dincolo de un punct care poate complica situaţia".

×
Subiecte în articol: economic