x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Restaurantele se redeschid, cu frică de amenzi

Restaurantele se redeschid, cu frică de amenzi

de Diana Scarlat    |    01 Sep 2020   •   10:36
Restaurantele se redeschid, cu frică de amenzi

De astăzi se va putea mânca și în spațiile interioare ale restaurantelor din România, cu respectarea tuturor restricțiilor stabilite prin lege. Hotărârea de Guvern și normele de aplicare s-au dat în timp record, astfel încât să fie respectat termenul promis de Executiv patronilor de restaurante, 1 septembrie. Reprezentanții industriei ospitalității se tem, însă, de unele consecințe ale deciziilor luate fără a se face diferența între tipurile de unități de alimentație publică, așa cum s-a întâmplat și în cazul teraselor, unde au fost încadrate și cluburile în aer liber, alături de cele la care se servește masa, deși specificul celor de tip restaurant este cu totul altul.

 

Deciziile care au fost luate în ultimele șase luni le-au demonstrat celor din industria ospitalității că sunt puține posibilități de a negocia cu Executivul, iar cererile venite din partea asociațiilor patronale au fost în mare măsură ignorate. În cele din urmă, Guvernul a luat toate deciziile necesare pentru a redeschide restaurantele, însă rămân foarte multe probleme nerezolvate. Cea mai gravă situație este legată de confuzia dintre localurile cu specific total diferit, iar pe hotelieri și pe patronii restaurantelor clasificate îi deranjează mai ales punerea lor în aceeași categorie cu spațiile neclasificate, mai ales cluburile, cele care au afectat negativ imaginea turismului, prin nerespectarea regulilor, în timp ce unitățile clasificate au fost defavorizate atât prin investițiile foarte mari pe care au fost nevoiți să le facă, din fonduri proprii, cât și prin diminuarea câștigurilor, ca urmare a respectării restricțiilor și, deci, reducerea numărului de clienți.

 

Speriați de amenzi contextuale

Pentru perioada următoare, patronii sunt speriați de eventuale amenzi care li se vor aplica în contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri, fără a se ține cont de măsurile aplicate în fiecare unitate în parte. „Începe cea mai complicată lună din acest an. Se redeschid restaurantele, cu servire în interior și cu certitudine vom avea probleme medicale, în septembrie și octombrie, pentru că încep și școlile, sunt și alegeri, încep munca și mulți dintre cei care au lucrat de acasă. Procedurile și normele de aplicare pentru Hotărârea de Guvern au fost publicate în transparență, pentru 10 zile, la finalul săptămânii trecute, deci normele ar fi trebuit să apară pe 7 septembrie, în mod normal, dacă s-ar fi respectat termenul prevăzut de lege”, explică Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR. Mulți consideră o eroare impunerea măsurii de a pune biocidul pe masă, deși este toxic și poate fi un pericol pentru copii.

 

Unitățile mici și mijlocii, care însumează peste 60.000 de angajați din industria ospitalității, sunt decapitalizate, în acest moment, deci nu vor mai putea accesa granturile pentru investiții, neavând cofinanțarea de cel puțin 15% din valoarea totală a proiectelor. De aceea FPTR a cerut să li se dea hotelierilor banii pentru investițiile făcute până acum, ca să aibă fondurile necesare pentru cofinanțare. Federația Patronatelor din Turismul Românesc este singura federație patronală cu reprezentativitate legală la nivel de ramură, atestată prin hotărâre de instanță, având în componență un numar de 5.344 de societati comerciale din turism, care asigură venituri salariale pentru 73.752 de angajați, reprezentând 37% din forța de muncă din turism, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 5 miliarde de euro și gestionând, într-o pondere covârșitoare, capital românesc.

 

 

Prin măsurile luate de unitățile clasificate din turism, nu a existat, în ultimele 6 luni, niciun incident major și niciun focar de infecție. Acest lucru l-am realizat cu investiții fantastice.

 

Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR

 

 

×