x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie REUNIUNEA G20 / Capitalismul trebuie să revizuiască 47 de hibe

REUNIUNEA G20 / Capitalismul trebuie să revizuiască 47 de hibe

17 Noi 2008   •   00:00
REUNIUNEA G20 / Capitalismul trebuie să revizuiască 47 de hibe

"Un acord (pentru runda Doha privind comerţul mondial – n.r.) va fi un semnal care va fi egal în greutate cu un program de stimulare economică" - Angela Merkel, cancelarul Germaniei



Miniştrii de Finanţe ai celor mai importante 20 de state ale lumii au o listă de 47 de probleme la care să reflecteze până în luna martie 2009 şi la care să aducă propuneri de îmbunătăţire.

Printre acestea se  află întărirea standardelor contabile, a pieţelor de derivative, supraveghe­rea fondurilor de hedging, a ratingurilor pentru datoriile corporaţiilor, dar şi regularizarea bonu­surilor primite de bancheri pentru a evita preluarea de risc excesiv. Liderii G20 au anunţat măsuri comu­ne, dar au trasat doar direcţii generale de acţiune, nu însă şi măsuri concrete. Preşedinţii au citat poten­ţia­lul pentru noi reduceri ale dobânzilor cheie din par­tea băncilor centrale, dar şi al stimulentelor fiscale.

ŞI CAPRA, ŞI VARZA

Pe de o parte statele europene în frunte cu Franţa doresc mai mult control care să transcende graniţele internaţionale pentru practicile de creditare şi inves­tiţii. În schimb George W. Bush, cu numai două luni înainte de mandat, se opune creării unei autorităţi globale care să supervizeze pieţele financiare. De­cla­raţia adop­tată a împăcat şi capra şi varza şi spune că "re­gu­larizarea pieţelor este o responsabilitate naţio­nală", dar în acelaşi timp cere şi "intensificarea coo­perării internaţionale" pentru a superviza companiile financiare ale căror operaţiuni şi probleme depă­şesc graniţele naţionale. Standardele contabile pentru companii vor trebui ridicate în particular pentru bănci şi pentru activităţile de securitizare, care au exportat riscul peste hotare. Miniştrii de finanţe trebuie să elaboreze reguli şi pentru fondurile speculative şi transparenţa lor financiară. Agenţiile de ra­ting, care au binecu­vântat multe dintre produsele ce s-au dovedit falimentare, ar trebui şi ele să fie supervizate pentru a se asigura că dau informaţii nepărti­nitoare şi fără conflicte de interese.

În plus, regulatorii pieţelor ar trebui să vadă dacă actualele reguli evaluează corect obligaţiunile în vremuri de criză, deoarece foarte multe sunt nelichide. De asemenea, liderii au sprijinit ideea ca serviciile financiare deri­vative să folosească depozitari. Primul depozitar care să facă automat plăţile pentru piaţa asigurărilor de risc la neplată trebuie să fie operaţio­nal în SUA până la finele acestui an. Piaţa acestora este de 33.000 de miliarde de dolari. În plus, aceste produse ar trebui să se tranzacţioneze pe platforme transparente. În acelaşi timp, com­pen­să­rile şi bonusurile executivilor trebuie manageriate, astfel încât aceştia să nu-şi ia riscuri excesive.

FĂRĂ PROTECŢIONISM
Grupul a hotărât să nu ridice noi bariere în comer­ţul mondial, iar liderii vor să reia discuţiile pentru runda Doha privind comerţul, discuţii care au avut un eşec răsunător în iulie când statele emergente au avut opinii divergente faţă de cele dezvoltate în pri­vinţa subvenţiilor agricole şi a taxelor vamale. "Un acord va fi un semnal care va fi egal în greutate cu un program de stimulare economica", a comentat Angela Merkel, cancelar al Germaniei.
FMI estimează că economiile avansate vor scădea în 2009 împreună, pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial. În sectorul financiar pierderi­le şi rescrierea în minus a activelor deţinute contori­zează 964,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

×
Subiecte în articol: economic