x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro

Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro

de Daniela Ivan    |    02 Mai 2011   •   15:04

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut în aprilie cu 694 milioane euro şi au ajuns la 32,07 miliarde euro, potrivit unui comunicat al băncii centrale. Cauza este reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale băncilor care au determinat ieşiri de 1,3 miliarde de euro.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la sfârşitul lunii martie să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie - 23 mai 2011.

Ieşiri de la rezervele BNRau însumat în aprilie 1,45 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.

În acelaşi timp, intrările la rezervă au totalizat 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,44 miliarde euro.

×
Subiecte în articol: aur rezerva bnr