Tot mai mulţi bancheri români sunt preocupaţi de calitatea portofoliului lor de credite, după ce rata de neplată a împrumuturilor a ajuns la 22%, în primul trimestru din 2014.
“Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, mulţi bancheri români sunt preocupaţi de calitatea portofoliului lor de credite, precum şi de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituţiile de credit pot fi nevoite să ceară acţionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudenţiale ale Băncii Naţionale a României”, potrivit unui sondaj PwC România.
Supra-reglementarea, îngrijorarea la nivel global
Sondajul clasifică percepţia la nivel global şi în România cu privire la îngrijorările bancherilor şi principalele riscuri.
Pe locul unu la nivel global se află supra-reglementarea, în timp ce în România este riscul de credit. Ingerinţa politică este plasată pe locul doi, la nivel global, în timp ce în România pe locul doi ca grad de risc se regăseşte climatul macro-economic. Pe trei la nivel global se află riscul general, iar în România sunt identificate ca potenţial factor de îngrijorare instrumentele financiare derivate.
Între celelalte riscuri percepute de bancheri au fost enunţate riscul tehnologiei informaţiei, guvernanţa corporativă, profitabilitatea, disponibilitatea capitalului, managementul schimbării, riscul de credit, riscul valutar, criminalitatea economică, practicile de vânzări şi de afaceri, rata dobânzilor, ingerinţa politică, riscul tehnologiei informaţiei, resursele umane, pieţele de capital, pieţele de mărfuri.
Sondajul se bazează pe răspunsurile a peste 650 de bancheri, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi observatori ai sectorului bancar din 59 de ţări, între care 10 sunt respondenţi din România.
Citește pe Antena3.ro