x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a atras dintre investitori doar speculanţii

România a atras dintre investitori doar speculanţii

12 Ian 2011   •   20:33

Majoritatea investitorilor veniţi în ţara noastră sunt speculanţi, care abia aşteaptă să treacă criza pentru a momi românii la consumerism din nou.

Aceasta este părerea lui Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

“Calitatea investitorilor străini care au venit până acum în România lasă mult de dorit. Este şi vina noastră că au venit un anumit tip de investitori, mai mult speculativi, mai puţin orientaţi către exporturi. Provocarea este cum să atragi investitori de calitatea de care ai nevoie”, a spus miercuri Lazea, la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini şi ASE Bucureşti.

Lazea, a declarat că există investitori în România care abia aşteaptă să se întoarcă la obiceiurile “bune” de dinaintea crizei, adică la consumerism.

“Sunt mulţi oameni care aduc bani în ţară şi care abia aşteaptă să se întoarcă la vechile obiceiuri. Pentru ei criza a fost o paranteză care aşteaptă să se închidă şi să întoarcă la vechile şi bunele obiceiuri”, a afirmat Lazea.

Cele trei iluzii cu care s-au hrănit românii

Lazea a mai spus că România s-a hrănit din trei iluzii şi că e discutabil dacă BNR a făcut destul să oprească consumul înainte de criză. “Se poate discuta dacă (BNR - n.r.) a făcut destul sau nu, dar este clar că a făcut cel mai mult. Lumea din România a avut trei iluzii cu care a trăit ani de zile: că salariile vor creşte la infinit, că preţul apartamentelor şi terenurilor va creşte la infinit şi că leul se va aprecia la nesfârşit. A învăţat ceva lumea din acestea iluzii? Este clar că aceste iluzii nu mai funcţionează?”, a spus Lazea.

De ce nu suntem noi Polonia

El a dat ca exemplu sectoarele private din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, care înainte de izbucnirea crizei economice au avut surplus de cont curent, indiferent de măsurile adoptate de guvernele din aceste state.

“Atunci când criza a venit, sectorul privat (din Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - n.r.) era într-o poziţie de surplus, pe care şi l-a conservat. România avea la ora când a lovit criza un deficit de 7% din PIB. Asta este diferenţa de la care am pornit. ştiu că nu sună bine pentru investitorii străini, dar noi trebuie să conştientizăm lucrul acesta”, a spus Lazea.

“Pledoaria nu putem creşte fără să consumăm este o pledoarie pentru întoarcerea la modelul economic de până în 2008, pentru întoarcerea la vechile obicieuri”, a mai afirmat Lazea.
×