x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a scăpat de măsurile antipoluare

România a scăpat de măsurile antipoluare

24 Ian 2008   •   00:00
România a scăpat de măsurile antipoluare
Sursa foto: Vincent Kessler/

România a primit o cotă de emisii cu 20% mai mare faţă de nivelul anului 2005, potrivit proiectului de directivă propus ieri de Comisia Europeană. În funcţie de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, statele mai sărace din centrul şi estul Europei au primit această mărire a cotei concomitent cu scăderi drastice pentru statele vechi ale Uniunii Europene

România a primit o cotă de emisii cu 20% mai mare faţă de nivelul anului 2005, potrivit proiectului de directivă propus ieri de Comisia Europeană. În funcţie de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, statele mai sărace din centrul şi estul Europei au primit această mărire a cotei concomitent cu scăderi drastice pentru statele vechi ale Uniunii Europene. Motivaţia a fost că ţările nou-aderate au nevoie de acest plus pentru a-şi dezvolta economiile ca să poată prindă din urmă ţările vestice. România este penultimul stat în privinţa Produsului Intern Brut pe locuitor, cu 3,662 euro. Singurul stat mai sărac este Bulgaria, cu 2,764 euro pe cap de locuitor.

Conform propunerii de directivă, România va avea dreptul de a-şi creşte emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul transportului şi clădirilor, dar şi al domeniilor care nu făceau parte din acordurile privind cotele de emisii, cum ar fi agricultura şi sectorul serviciilor. Pentru acestea vor exista cote naţionale.

 

PLATĂ. Planul de reducere a emisiilor la nivelul Uniunii Euro­pe­ne cu 20% până în 2020 a fost completat cu un plan secundar, potrivit căruia ponderea energiilor regenerabile trebuie să fie la nivel comunitar de 20% tot până în 2020. Potrivit acestui plan, fiecare producător de energie va trebui să plătească din 2013 fiecare certificat de carbon primit, spre deosebire de situaţia actuală. La acest moment, cota de certificate repartizată ţării noastre de CE este împărţită de Guvern agenţilor economici poluatori, aceştia primind gratis certificatele de poluare. Un astfel de certificat este echivalent cu aruncarea în atmosferă a unei tone de bioxid de carbon, iar din 2013 toate vor fi plătite.

 

JUDECATĂ. În privinţa reducerii de CE a cotelor de emisii poluante pentru perioada 2008-2012, Adrian Ciocănea, şeful Departamentului pentru Afaceri Euro­pene, a declarat că România nu va opri acţiunea în justiţie prin care se cere anularea deciziei.

Potrivit unui document guvernamental, această reducere va duce la concedierea a 20.000 de angajaţi din sistemul energetic şi cheltuieli suplimentare de 691 milioane de euro anual pentru companiile din domeniile energofage. În acelaşi timp, menţinerea deciziei CE va duce şi la depăşirea pragului de suportabilitate în privinţa facturilor la energia termică pentru 55% din populaţia deservită, faţă de 35%, cât este în prezent.

 

România trebuie să aibă în 2020 o pondere de energie verde de 24% din consum

România trebuie să îşi crească până în 2020 cu 6,2% ponderea energiilor regenerabile în consumul total de energie. Potrivit proiectului de directivă prezentat de către Comisia Europeană, ţara noastră trebuie să îşi acopere până în 2020, 24% din consumul total de energie din surse verzi, faţă de 17,8%, cât era procentul în 2005, anul de referinţă folosit de CE în determinarea efortului fiecărui stat. România are o ţintă ca 33% din totalul energiei electrice consumate la nivelul anului 2010 să provină din energii regenerabile. În funcţie de nivelul precipitaţiilor, numai Hidroelectrica produce în jur de 30-31% din producţia de curent. În acelaşi timp, la Transelectrica, compania naţională de de transport al energiei electrice, există notificări pentru producţia de energie eoliană de 4.000 MW capacitate instalată, astfel că această ţintă nu este în pericol. În schimb, România trebuie să producă şi energie termică din surse regenerabile. Acestea sunt hidro mare şi mică, geotermală, eoliană, solară şi din biomasă. Comisia Europeană a stabilit ca statele care nu îşi îndeplinesc obiectivele fixate vor avea permisiunea de a plăti alte state pentru a produce energia din surse regenerabile în locul lor. La nivel european, energiile regenerabile sunt 8,5% din total, iar la nivelul anului 2020 trebuie să ajungă la 20%.

 

×
Subiecte în articol: economic romania