x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a trecut peste criza economică

România a trecut peste criza economică

de Daniela Ivan    |    26 Ian 2014   •   21:08
România a trecut peste criza economică
Şefa FMI, Andrea Schaechter, susţine că România a avut performanţe importante iar acum este nevoie de un boom economic

România a avut performanţe economice importante, reuşind să treacă peste criza economică, a declarat Andrea Schaechter, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, cu ocazia Recepţiei de Anul Nou a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.

“România a reuşit o performanţă impresionantă, şi anume depăşirea crizei, ceea ce reprezintă o bază economică completă. România şi-a redus deficitul fiscal cu peste 6,5% din PIB. România este una dintre cele 11 state membre care nu mai sunt în procedura deficitului excesiv. (…) Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 20% şi acest lucru trebuie tratat cu seriozitate. Percepţia generală este că există realizări importante”, a declarat Andrea Schaechter.

Deficienţe în Energie şi Transporturi

Totuşi există şi probleme. România are deficienţe în infrastructură, în special în sectorul Energiei şi al Transporturilor, ce trebuie rezolvate, a mai spus Andrea Schaechter. “Deficienţele infrastructurii trebuie rezolvate, în special în sectorul energiei şi transporturilor. România, din acest punct de vedere, se află în urma altor state din Uniunea Europeană. În sectorul energetic din România este necesar să se investească zeci de milioane de euro. Numai atunci când preţurile sunt corect stabilite, la fel şi stimulentele, investitorii vor veni şi îşi vor evalua oportunităţile de a investi şi de a obţine profituri. Pe de altă parte, să nu uităm de consumatorul casnic care trebuie protejat. România poate deveni un exportator de energie”, a spus şefa FMI. Aceasta a mai declarat că România trebuie să accelereze şi absorbţia de fonduri europene, chiar dacă a ajuns la un procentaj important în ultimul an.

“România trebuie să accelereze absorbţia de fonduri europene, chiar dacă a atins deja o rată de peste 30%. Din nefericire, criza a lăsat o moştenire, iar nivelul de îndatorare s-a triplat şi este nevoie de multe eforturi. Este nevoie de un boom economic”, a afirmat Schaechter.

Sindicatele nu mai vor cotă unică

Misiunea Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru a deblaca acordul cu România. Delegaţia FMI, condusă de Andrea Schachter, va avea întâlniri în comun cu echipele de experţi ai Uniunii Europene şi ai Băncii Mondiale. Aceştia se vor întâlni, pe lângă autorităţi, cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile în încercarea de a găs cele mai bune soluţii pentru continuarea acordului. Concluziile discuţiilor vor fi prezentate abia la sfârşitul misiunii, a anunţat reprezentantului rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. 

În afara întâlnirii cu preşedintele Băsescu, delegaţia FMI s-a întâlnit şi cu reprezentanţii sindicatelor. Acestea au propus delegaţiei FMI desfiinţarea cotei unice de impozitare şi introducerea impozitării diferenţiate, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. "Susţinem desfiinţarea cotei unice şi introducerea impozitării diferenţiate a veniturilor, deoarece numai în acest fel se poate încuraja formarea unei clase de mijloc în România”, a spus Hossu. Totodată, acesta a mai adăugat că reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiei la asigurări sociale, trebuie operată jumătate la angajaţi, jumătate la angajatori", a afirmat Hossu, dupa întâlnirea cu delegaţia FMI.
 

×