x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, ameninţată de pomeni electorale

România, ameninţată de pomeni electorale

27 Apr 2011   •   21:02

Pomenile electorale sunt cel mai mare pericol pentru reformele asumate de România în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunii Europene (UE), deoarece Guvernul ar putea renunţa la unele dintre acestea pe motiv că economia revine pe creştere.

„Trebuie să fim realişti că în momentul în care economia începe să îşi revină cei din sfera politică vor începe să spună: „S-a terminat cu criza, hai să o lăsăm mai moale cu reformele”, au afirmat surse apropiate discuţiilor dintre au­to­ri­tăţi şi delegaţia FMI, citate de Me­dia­fax. Anul viitor vor avea loc atât alegeri locale, cât şi parlamentare. FMI cere accelerarea privatizării, închiderii sau res­truc­turării companiilor de stat. Dis­cu­ţii­le cu instituţiile internaţionale se vor concentra pe 18 companii care generează pierderi sau arierate.

În aceeaşi gamă, FMI a transmis României că reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi operată doar dacă există garanţii că vor fi respectate ţintele fiscale din 2011 şi 2012, an în care deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB. „Dacă vrei să faci aceste ajustări trebuie să te uiţi atât la anul 2011, cât şi la 2012, când deficitul trebuie să coboare la sub 3% din PIB”, au afirmat surse apro­piate discuţiilor dintre autorităţi şi delegaţia FMI. Pentru acest an, Gu­vernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB, după ce anul trecut indicatorul s-a plasat la 6,5% din PIB. Au­to­ri­tăţile au anun­ţat în mai multe rânduri că ana­lizează reducerea CAS.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spunea în 14 aprilie că instituţia pe care o conduce „ana­lizează foarte serios” reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, iar această măsură se va decide împreună cu FMI şi Comisia Europeană.

De asemenea, în proiectul de strategie fiscal-bugetară pentru 2012-2014 se spune că în partea a doua a acestui an contribuţiile so­cia­le vor fi reduse cu două puncte. Aceasta este prevăzută distinct în do­cument, cu argumentul că aceas­tă relaxare fiscală va contribui la reducerea evaziunii pe piaţa muncii şi la creşterea conformării vo­luntare. Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia în consi­derare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient „spaţiu fiscal”. O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, acord care va dura doi ani.

×
Subiecte în articol: economia