x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România e plină de perspective, doar cu realitatea stăm mai prost

România e plină de perspective, doar cu realitatea stăm mai prost

de Daniel Ionaşcu    |    26 Aug 2011   •   14:05

Perspectivele economice ale Romaniei pe termen de sase luni s-au mentinut in august pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE), in contextul inrautatirii mai reduse a asteptarilor fata de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW.

Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 11 puncte, la -0,1 puncte. Pe locul al doilea s-a plasat Polonia, al carei indice a coborat cu 12 puncte, la -15,2 puncte.
Cel mai mare declin al increderii a fost consemnat de Cehia, cu 28,9 puncte, la -31,5 puncte, urmata de Ungaria, cu 23,2 puncte, la 15,7 puncte.
Toate tarile de regiunea ECE analizate au consemnat scaderi ale perceptiei analistilor.
La nivelul ECE, indicele asteptarilor economice a pierdut 21,4 puncte si a atins -26,4 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
In privinta situatiei economica actuale, Romania a ramas pe penultimul loc in regiune, inaintea Ungariei. Indicele pentru Romania a pierdut 12,9 puncte, coborand la -40,7 puncte. In cazul Ungariei, indicele a scazut cu 14,7 puncte, la -47,2 puncte.
In Europa Centrala si de Est, perceptia pentru situatia economica actuala a evoluat negativ cu 10,1 puncte, la 2,8 puncte.

Bursa: stagnare in teorie, dezastru in practica
Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti aproape au stagnat in august, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnand o scadere de numai 0,2 puncte, la 17,9 puncte. Bursa din Romania a coborat insa puternic si se afla abia pe locul 7 din 10, fata de restul burselor din regiune, care au inregistrat imbunatatiri semnificative ale perceptiei.
Indicele care masoara asteptarile pentru evolutia leului a scazut cu 8,6 puncte, la 17,9 puncte. Singurele monede pentru care indicele a scazut sunt leul, zlotul polonez si kuna croata.
La sondajul efectuat in intervalul 4-18 iulie au participat 70 de analisti. Sondajul include, in regiunea Europei Centrale si de Est, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.

×