x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România riscă să intre pe "un drum rău"

România riscă să intre pe "un drum rău"

de Daniela Ivan    |    19 Apr 2010   •   00:00
România riscă să intre pe "un drum rău"
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

România riscă să intre pe "un drum rău" dacă a atras împrumuturile mari de la FMI şi UE, dar nu face restructurările convenite cu Fondul, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. El a mai precizat că trebuie reduse 100.000 de posturi de la bugetari în acest an, însă e nevoie de o mare voinţă politică.



"Prin acest acord am evitat deprecierea economiilor în lei ale populaţiei şi am menţinut stabilitatea economică. Scăderea economiei ar fi fost şi mai mare fără acordul cu FMI", a apreciat Croitoru (foto) într-un interviu difuzat ieri la Pro TV. El a recunoscut că se ştia încă de la începutul acordului că banii de la FMI şi UE se vor duce în salarii şi pensii.

Pentru ca România să nu intre pe "un drum rău" este nevoie de disponibilizarea a 100.000 de posturi din sistemul public, lucru foarte greu de făcut. "Trebuie o voinţă politică foarte mare, care nu s-a întrunit încă. Ajustarea este foarte mare şi ministrul Finanţelor s-a referit că ar trebui să plece 100.000 de oameni. Şi ştie ce spune. (...)

Sunt şi alte variante, una dintre ele, concediul fără plată. Este greu să dai acum 100.000 de oameni afară, din unele locuri chiar nu se poate", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

SALARII
Trecerea la euro nu va mări automat salariile românilor, spune Croitoru. Salariul mediu pe care îl vor avea românii la momentul adoptării monedei euro poate fi mai mare decât nivelul actual doar cu cât va creşte productivitatea în următorii cinci ani, spune Croitoru. El a exclus posibilitatea aderării la euro cu salarii mai mici decât în prezent, sugerând implicit că România nu va intra în zona euro dacă nu va creşte productivitatea în următorii ani.

Cele mai recente date ale INS arată, pentru februarie, un câştig salarial mediu net de 1.411 lei. "Clasa politică trebuie să înţeleagă că obiectivul nostru este să adoptăm euro în 2015", a declarat Croitoru. Pe de altă parte, el spune că de 20 de ani România nu a avut "proprietatea acordului cu FMI".
"Numai un acord s-a finalizat, cel din perioada guvernului Năstase, şi ăla împins de la spate", a spus Croitoru.

×
Subiecte în articol: economic