România a ajuns pe poziţia 48 în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri, din 189 de ţări evaluate, potrivit unui raport anual realizat de Banca Mondială. A urcat cu 25 de locuri având în vedere că anul trecut, România ocupa locul 73 în acest clasament, însă Banca Mondială a modificat metodologia de elaborare a raportului, astfel încât, potrivit reprezentanţilor instituţiei, o comparaţie între actualul document şi cel din anul anterior nu poate fi realizată.
Totuşi, acum în România se fac afaceri mai uşor decât în Slovenia, care se află pe locul 51, Ungaria locul 54, Turcia locul 55 şi Italia locul 56. Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează aceste economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.
Stimularea mediul de afaceri
“Banca Mondială confirmă, astfel, calitatea eforturilor făcute de Guvernul Ponta pentru stimularea mediului privat. Raportul ne arată că politicile promovate de Guvern au sprijinit mediul de afaceri şi că avem o economie stabilă, care se dezvoltă în mod eficient”, a declarat consilierul premierului, Cristian Socol.
“Raportul Doing Business 2015 certifică paşii importanţi pe care i-am făcut în două direcţii. În primul rând, susţinerea mediului de afaceri, prin măsuri care să stimuleze creşterea economică şi aici aş puncta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de la plată a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua direcţie care m-a preocupat îndeaproape a fost îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul. În acest sens, am redus şi comasat 92 de taxe şi impozite parafiscale, am luat o serie de măsuri pentru facilitarea şi urgentarea declarării şi plăţii obligaţiilor fiscale, am un dialog constant şi constructiv cu reprezentanţii mediului de afaceri”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.
Printre progresele evidenţiate în raport se află şi faptul că numărul de plăţi pe an a scăzut de la 39 la 14, iar timpul necesar pentru a deschide o afacere a scăzut la 8 zile, ceea ce a permis României să urce de pe locul 60 pe 38 în ceea ce priveşte condiţiile pentru deschiderea unei afaceri, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
“Pentru plata taxelor se constată o îmbunătăţire semnificativă, România urcând de pe locul 134 pe 52, în special pe fondul reducerii numărului de ore alocate. Numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus de la 200 de ore la 159 în prezent. În cazul soluţionării procedurilor de insolvenţă a existat un salt de 53 de poziţii, de la 99 în raportul Doing Business 2014 la 46 în ultimul raport. În plus, accesul la credit s-a îmbunătăţit, România urcând de pe locul 13 pe locul 7”, se mai arată în comunicatul MFP.
Relaxarea fiscală
Guvernul va continua relaxarea fiscală pentru a stimula investiţiile şi crearea de locuri de muncă de către mediul de afaceri. “Povara fiscală (procent din profit) a scăzut de la 44,2% la sfârşitul lui 2011 la 43,2% şi cu siguranţă a ajuns sub 40% dacă luăm în considerare şi reducerea CAS, cu 5 puncte procentuale. Sunt în vigoare deja scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS, reducerea TVA la pâine dar şi scheme de ajutor de stat pentru investiţii şi creare de locuri de muncă şi retehnologizare şi încurajare start-up-uri”, a declarat consilierul premierului. Vom continua să balansăm optim o consolidare fiscală calitativă cu stimularea mediului de afaceri şi măsuri de dreptate socială, strict necesare pentru refacerea plasei de siguranţă socială, a subliniat Socol.
Citește pe Antena3.ro