x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii au retras 1,2 miliarde de euro din băncile greceşti

Românii au retras 1,2 miliarde de euro din băncile greceşti

de Daniela Ivan    |    10 Dec 2011   •   11:16
Românii au retras 1,2 miliarde de euro din băncile greceşti

Bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de 1,2 miliarde de euro de la sfarsitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia. "De la sfrasitul lui 2010, pe fondul stirilor care apareau din Grecia, bancile cu capital grecesc au pierdut depozite de aproape 1,2 miliarde euro. Este enorm. Si totusi ele au in momentul de fata o solvabilitate si o lichiditate foarte buna, fac fata cu succes pietei", a spus Nicolae Cinteza, director de supravegere la BNR, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a explicat ca a existat o situatie in care una dintre banci, pe fondul unei performante mai scazute in activitatea de creditare, a fost obligata de BNR sa provizioneze suplimentar si a existat riscul ca solvabilitatea bancii sa cada destul de mult.

"Banca a fost perceputa in piata ca avand probleme si cotatiile pe care le ofereau celelalte banci pe piata monetara incepusera sa sara, erau mai mari cu 1 - 1,5% decat cotatiile care se faceau in mod normal. Atunci, avand o colaborare foarte buna cu autoritatea de supraveghere din Grecia s-a luat legatura in Grecia si s-a solicitat (majorare de capital - n.r.) direct actionarului grec printr-un ordin semnat de conducerea Bancii Nationale. Actionarul grec fiind o banca cu capital grecesc, s-a transmis o scrisoare semnata de Mugur Isarescu.

Problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment, a declarat, sambata, la Sinaia, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza. 'Din punctul nostru de vedere al Directiei de Supraveghere, problema bancilor grecesti este mult usurata si ceea ce am reusit sa realizam, si evidentiez aici inca o data colaborarea exceptionala cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, in toata perioada aceasta trecuta. Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun', a afirmat reprezentantul BNR.

Cinteza a apreciat ca riscul producerii unui efect de domino exista inca, in cazul unui eventul faliment bancar in Grecia, dar a explicat ca a fost creata o plasa de siguranta.

'Exista acest risc, insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite', a adaugat directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.

Ordonanta reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit ti a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.

Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, sambata, la Sinaia, ca problema retragerii de capital nu este specifica Romaniei.

'Problema fundingului (n.r. finantarii) si a lichiditatii nu e specifica Romaniei, ci sistemelor bancare din toata Europa. In ceea ce priveste retragerea, sa nu uitam de ce au fost adusi bani in Romania. Au fost adusi in Romania datorita lipsei de finantare pe termen lung, banii respectivi au fost plasati in credite pe termen lung, vor fi rambursati in masura in care plasamentele pe care si le-au asumat bancile, deci creditele pe care le-au luat bancile romanesti, vor fi rambursate. Pe masura ce creditele se ramburseaza, si datoriile bancilor romanesti vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipatie a unei datorii trebuie notificata Bancii Nationale. Insa Autoritatea de Supraveghere la nivelul uniunii Europene, EBA, nu incurajeaza limitarea creditarii in Europa', a spus Cinteza. Acesta a mai spus ca sistemul bancar romanesc este stabil.

'Sistemul isi pastreaza aceeasi trasatura pe care am declarat-o si anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac. Cel putin la nivelul Directiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenta, nu avem o problema. Monitorizam foarte atent eventualele influente provenite din exterior, dar cred ca cea mai mare problema care exista in momentul de fata, in afara celei externe, este o problema pe care ne-o cream singuri', a mai spus reprezentantul BNR.

×