Românii câştigă la pariurile în cota fixă circa 330 de milioane de euro pe an, a declarat preşedintele Romanian Bookmakers (Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România), Liviu Popovici. Operatorii de pariuri încasează circa 440 milioane euro pe an de la jucători, iar câştigurile pariorilor reprezintă 75% din aceste sume. Piaţa de pariuri în cotă fixă ( partea care rămâne operatorilor) are o valoare de 110 milioane de euro, conform unui studiu PricewaterhouseCoopers, realizat în anul 2012. Pariurile generează 11.459 de locuri de muncă şI contribuie la buget direct şI indirect cu peste 141 milioane de euro, circa 0,11% din PIB. Valorea medie a unui bilet este de 7 lei.
Piaţa jocurilor de noroc din România este estimată la 532 milioane de euro, conform
studiului GfK Romania. Asta înseamnă că bugetul de stat a colectat sub formă de impozitele directe şI indirecte 710 milioane euro. Diferenţa de bani vine din zona jocurilor de sloturi, cunoscute mai bine sub numele de păcănele, o piaţă care se cifrează la 422 milioane de euro în 2012. Industria păcănelelor generează 27.066 de locuri de muncă, are 55.000 de aparate amplasarte legal şI a contribuit la bugetul de stat sub formă de contribuţii directe sau indirecte cu 569 miliaone de euro, circa 0,4% din PIB, a declarat Gabriela Manu, preşedinte Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, Romslot.
Doar 3% dintre românii de peste 18 ani participă la jocurile de tip slot-machines, iar aceştia asociază acest tip de joc cu beneficii precum socializare, distracţie, relaxare, plăcerea jocului şi câştig. Numărul participanţilor din alte state europene este de până la patru ori mai mare decât în România.
Cele două asociaţii de profil au lansat programul Joc responsabil care constă în cercetarea, prevenirea şI intervenţia asupra jocului de noroc şI a pariului patologic. Practic se oferă consiliere telefonică gratuită şI consultaţii gratuite la cabinetul psihologului specializat pentru jucătorii patologici.