Pandemia de coronavirus a accelerat schimbarea obiceiurilor şi tot mai mulţi români renunţă la utilizarea plăţilor în numerar. Trecerea la cashless şi contactless a început în urmă cu câţiva ani, pe fondul digitalizării serviciilor bancare, dar a luat un avânt mai puternic anul acesta, în perioada pandemiei. Criza sanitară a făcut ca autorităţile, dar şi băncile să recomande populaţiei să utilizeze pe scară mai largă mijloacele moderne de plată, precum cardurile sau plăţile online.
Anul 2020 a marcat cea mai mare scădere a numărului de retrageri de la ATM-uri, de la 72 de milioane de operaţiuni în iunie 2019, la 54 de milioane în iunie 2020. De asemenea, în numai un an numărul cardurilor active a crescut de la 13,61 milioane la 13,81 milioane, în timp ce numărul lor total a ajuns la 18,43, înregistrând o creştere cu circa 600.000.
Plus 8.000 de POS-uri
Românii aveau la dispoziţie la mijlocul anului 10.322 de ATM-uri, de unde puteau retrage banii şi face diverse operaţiuni financiare, şi 237.415 de POS-uri pentru efectuare de plăţi. În timp ce numărul ATM-urilor a scăzut cu 200 la nivel naţional comparativ cu sfârşitul anului trecut, numărul POS-urilor în funcţiune a crescut cu aproape 8.000.
Plăţi de 25 mld. lei
Pe fondul creşterii numărului operaţiunilor cu cardul, cu 17 milioane, valoarea plăţilor făcute de rezidenţi s-a majorat de la 22,43 miliarde de lei la sfârşitul celui de al doilea trimestru al anului 2019 la 25,28 miliarde de lei un an mai târziu. Dintre acestea, valoarea plăţilor făcute prin intermediul POS-urilor a ajuns la 15,72 miliarde de lei, bifând şi ele o creştere substanţială faţă de perioada similară a anului trecut, de 1,1 miliarde de lei.
Nouă din zece adulți care locuiesc în zonele urbane din România dețin un card bancar și efectuează plăți cu cardul, în medie, de două ori pe săptămână, arată un studiu MasterCard privind particularitățile comportamentului la plată al românilor publicat în vara acestui an.