x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii sunt mai optimişti. Nivelul de încredere din România este aproape de media din UE

Românii sunt mai optimişti. Nivelul de încredere din România este aproape de media din UE

de Daniela Ivan    |    20 Aug 2014   •   20:09
Românii sunt mai optimişti. Nivelul de încredere din România este aproape de media din UE
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Încrederea românilor a crescut în intervalul aprilie-iunie pentru al treilea trimestru consecutiv şi se apropie de valoarea medie europeană, potrivit unui sondaj global efectuat de The Nielsen Company. România se află pe locul 18 din 32 de ţări după nivelul de încredere. Acest indice măsoară aşteptările oamenilor despre piaţa muncii, situaţia financiară şi posibilitatea de a cheltui.

“În ceea ce priveşte cea mai mare parte a banilor rămaşi după acoperirea cheltuielilor de subzistenţă, aceasta este folosită pentru plata împrumuturilor şi a creditelor, în timp ce, la polul opus, înregistrând cele mai mici valori, se află activităţi precum investirea în fonduri mutuale sau pensii”, se arată în raport.

Sănătatea şi siguranţa locului de muncă sunt, în continuare, principalele îngrijorări ale consumatorilor români din mediul urban, iar din strategia lor de economisire pentru viitor fac parte renunţarea la achiziţia de haine noi şi diminuarea ieşirilor în oraş.

Danezii, elveţienii şi nemţii sunt în top
Cei mai optimişti consumatori se regăsesc în Danemarca, Elveţia, Germania, Norvegia, Marea Britanie şi Israel. La polul opus, Portugalia are cei mai pesimişti consumatori, precedată de Slovenia, Croaţia, Italia, Serbia, Grecia şi Ungaria.
“În Europa, încrederea consumatorului a crescut în 72% din pieţele măsurate în al doilea trimestru, doar 6 din 32 de pieţe raportând scăderi. Danemarca (106), Belgia (80) şi Italia (51) au crescut fiecare cu 6 puncte comparativ cu primul trimestru, în timp ce Olanda (81), Ucraina (61) şi Croaţia (50) au raportat o creştere cu 5 puncte faţă de trimestrul anterior”, notează raportul. Alte îmbunătăţiri notabile ale încrederii includ o creştere în ultimul an pentru Marea Britanie de 11 puncte, până la un scor de 90 – cel mai ridicat nivel înregistrat din 2007. De asemenea, Indicele de încredere al Rusiei prezintă o creştere de trei trimestre consecutive, ajungând la un scor de 85 în al doilea trimestru. Încrederea Franţei a crescut pentru doua trimestre consecutive, înregistrând un scor de 60”, se arată în raport.


×