x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romsilva investeşte în regenerarea pădurilor

Romsilva investeşte în regenerarea pădurilor

de Elena Stan    |    02 Mai 2011   •   16:55

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva investeşte anul acesta bani în hergheliile de stat şi în regenerarea pădurilor. Romsilva şi-a planificat pentru acest an regenerarea unei suprafeţe de 14.232 hectare din fondul forestier al statului, lucrări pentru care se estimează a fi necesare fonduri de aproape 140 milioane lei. Din suprafaţa totală, 7.567 ha se vor regenera pe cale naturală, iar 6.665 ha pe cale artificială. De asemenea, din totalul suprafeţei prevăzută a se regenera în acest an, 378 ha sunt terenuri degradate inapte folosinţelor agricole, care au fost preluate de Romsilva pentru a fi redate circuitului productiv prin împădurire.

Romsilva va investi anul acesta 20,87 milioane lei în cele 12 herghelii şi în cele patru depozite de armăsari pe care le administrează. Investiţiile vor prevedea echipamentele, grajdurile, harnaşamentele şi lăcaşurile unde stau cabalinele în general. Nu este de mirare că Romsilva are bani de investiţii deoarece veniturile înregistrate în 2010 au fost în creştere faţă de 2009. Astfel, regia a vândut mai multă cherestea şi mai multe fructe de pădure .

Romsilva a încasat anul trecut 21,2 milioane lei (5,3 milioane euro) din vânzarea a 6.440 tone fructe de pădure. Majoritatea fructelor de pădure au fost vândute pe pieţele din Uniunea Europeană şi Japonia.

Cantitatea de fructe de pădure recoltate şi vândute în 2010, respectiv afin negru şi roşu, zmeură, cătină, măceşe, păducel şi porumbe, a fost în creştere faţă de 2009, când Romsilva a recoltat 5.112 tone de fructe de pădure, cu o valoare de 15,625 milioane lei.

În prezent, suprafaţa totală a fondului forestier naţional acoperă 6,4 milioane ha, din care proprietatea publică a statului administrată de Romsilva este de 3,34 milioane ha, iar terenurile acoperite cu pădure se întind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publică a statului este de 3,22 milioane ha. Romsilva a retrocedat anul trecut 63.811 hectare de pădure foştilor proprietari. Reprezentanţii regiei spun că aceste date se modifică de la o zi la alta, în funcţie de validările comisiilor judeţene de aplicare a fondului funciar.

×